În lupta cu scumpirile, Fed anunţă o nouă majorare a dobânzii în SUA, a patra din acest an

În lupta cu scumpirile, Fed anunţă o nouă majorare a dobânzii în SUA, a patra din acest an

Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat, miercuri seară, o nouă majorare semnificativă a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere a inflaţiei.

„Inflaţia se menţine la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor generale asupra preţurilor.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei cauzează uriaşe dificultăţi la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia creează presiuni suplimentare, în sensul creşterii inflaţiei şi afectează activităţile economice globale", anunţă Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), conform unui comunicat postat pe site-ul oficial.

ADVERTISING

Fed încearcă să atingă o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung.

În acest context, rata dobânzii de referinţă a fost majorată din nou cu 0,75%. "Comitetul a decis să majoreze intervalul ratei dobânzilor fondurilor federale până la nivelul de 2,25%-2,50% şi anticipează că va fi necesară continuarea majorărilor", subliniază Comitetul.

Aceasta este a patra creştere a dobânzii de referinţă aplicată de Fed anul acesta.

Statele Unite au înregistrat o rată a inflaţiei de 9,1%, în luna iunie.

După vestea majorării, dolarul a crescut şi s-a apropiat din nou de paritatea cu euro și este de așteptat să îşi continue creșterea. Prețul țițeiului european (BRENT) a urcat şi el de la 104 la 107 dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇