Guvernul s-a răzgândit: Nu mai majorează cu 50% salariile unor bugetari, ci oferă o creștere pentru toți salariații de la stat

Guvernul s-a răzgândit: Nu mai majorează cu 50% salariile unor bugetari, ci oferă o creștere pentru toți salariații de la stat

După ce a anunțat la începutul lunii august creșterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari cu până la 50%, Executivul renunță la proiectul de OUG și optează pentru o majorare mai mică, dar pentru toți salariații de la stat.

Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență după ce Consiliul Economic și Social a spus că măsura ar fi discriminatorie. Drept urmare, toți bugetarii vor primi până la urmă o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022, anunță Economedia.

ADVERTISING

Ministerul Muncii a pus astfel în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență, care nu mai include creșterile salariale de 25%, respectiv 50% pentru unii angajați din ministere și care lucrează cu fonduri europene.

În proiectul de OUG pus în dezbatere la începutul lunii august, Ministerul Muncii argumenta că urma să ducă la îndeplinire obiectivul anunțat al Coaliției de guvernare de a majora salariile tuturor bugetarilor care nu sunt incluși în prezent în grila din 2022 prevăzută de lege, la nivelul maxim salarial prevăzut de legea salarizării. Aceștia urmau să primească o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării.

ADVERTISING

Documentul includea, însă, și o serie de sporuri pentru salariații din ministere și pentru membrii echipelor de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Cei care nu primeau astfel de beneficii prin ordonanță au cerut aceleași sporuri, dar fondurile de la buget erau insuficiente.

Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie, întrucât doar o parte din angajații bugetari primeau aceste creșteri salariale de până la 50%. Și celelalte instituții care nu beneficiau de creșterea suplimentară prin această ordonanță ar fi depus amendamente pentru a primi majorări.

ADVERTISING

În aceste condiții, coaliția de guvernare a decis să retragă ordonanța și să le ofere tuturor bugetarilor doar diferența de un sfert până la grila din 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇