Ghinea anunță un gest de transparență fără precedent în UE, pentru a închide gura PSD

Ghinea anunță un gest de transparență fără precedent în UE, pentru a închide gura PSD

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat luni ”un gest de transparență fără precedent”. Mai exact, ministrul a publicat documentele pe care lucrează cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru ca PSD să nu mai acuze Guvernul că are ceva de ascuns.

”La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, dl. Ciolacu a spus că vrea să vadă PNRR. L-am întrebat la ce se referă exact, dar discuția a rămas la un nivel de generalitate. Citesc acum în presă că dl Ciolacu crede că am ‘ascunde’ PNRR-ul, deși am comunicat și convenit exact condițiile de acces la informații.

ADVERTISING

Ca să fie foarte clar, PNRR în acest moment înseamnă, conform regulamentului european, documente de lucru pe capitole aflate în diverse iterații de lucru cu Comisia Europeană.

Suntem în faza de lucru de dinaintea finalizării. Așa cum am explicat deja în mai multe comunicate de presă, MIPE dezvoltă componentele împreună cu ministerele de linie, avem discuții cu Comisia Europeană, primim comentarii, lămurim ce e de lămurit, negociem ce e de negociat și revenim cu o nouă iterație.

Tot acest proces are ca scop ca la momentul trimiterii OFICIALE să avem un document matur. Niciun alt stat membru al UE nu a publicat documente de lucru. Componentele extinse și anexele tehnice vor fi finalizate în cursul acestei săptămâni. Cele mai multe state UE care au depus deja planul lor au ales să nu publice variantele extinse ale componentelor nici măcar după depunerea oficială, au publicat doar sinteze”, se arată într-un comunicat semnat de ministrul Ghinea.

ADVERTISING

În document a fost publicat și un tabel unde e prezentat stadiul în care se află fiecare capitol din PNRR. Ghinea anunță că i-a invitat pe social-democrați la sediul ministerului să consulte toate documentele.

”Stadiul actual al PNRR se găsește în tabelul alăturat, unde am sintetizat etapa de parcurs pentru fiecare capitol. După cum am anunțat, vom depune documentul la 31 mai și acela este momentul în care România are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisie.

Am fost prezent în Parlament, am discutat cu PSD și cu mulți alți actori politici și civici în cadrul consultărilor și am lămurit toate problemele de conținut.

ADVERTISING

Facem astăzi un gest de transparență fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanții PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iterație aflată în lucru cu Comisia Europeană”, se mai arată în comunicat.

PNRR-documente-in-lucru

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇