Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul doi. Cîțu preconiza de curând o scădere anuală de maxim 2%

Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul doi. Cîțu preconiza de curând o scădere anuală de maxim 2%

Economia României a înregistrat o scădere de 12,3% în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu primul trimestru, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 10,5% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

In primele șase luni din 2020, produsul intern brut a scăzut, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, cu 4,7% pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

Foto: INS

Institutul Național de Statistică precizează că estimările produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi seara că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an, astfel că în prezent instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.

Cîțu spunea de curând că economia României va scădea doar cu 2%

Luna trecută, ministrul Finanțelor spunea că, deși Comisia Europeană a menţinut recent, pentru România, estimarea pentru o scădere economică de 6% în acest an, prognoza nu reflectă situaţia reală a economiei.

„Comisia a păstrat pentru economia României aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite faţă de estimările din primăvară, la unele state cu aproape un punct procentual sau chiar cu mai mult.

Dacă mă uit la vecini, România are o estimare de -6%, iar Ungaria de -7%. Trebuie să ne uităm la această estimare în context european. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă faţă de ce se întâmplă în România astăzi”, a spus ministrul.

Cîțu a afirmat că Guvernul îşi menţine propria ţintă pentru o contracţie a economiei de circa 2% pentru 2020, cifră pe care se bazează rectificarea bugetară din luna aprilie.

„La început şi eu am fost pesimist, când am văzut că trebuie să închizi economia o lună-două. Scenariile pe care le aveam în cap erau dure. Dar economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat. În toată această perioadă am luat nişte măsuri, am văzut dacă au funcţionat sau nu şi le-am îmbunătăţit împreună cu mediul privat.

Revenind la creşterea economică, important a fost să reduc din această cădere. Nu o să fie creştere de 4%, asta ştim bine, dar nici să fie scădere de 8% sau 6%. Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo, la o contracţie de doar 2%”, a transmis ministrul Finanţelor.