Cîțu spune că economia României va scădea doar cu 2%. Comisia Europeană estimează 6%, dar e ”prea pesimistă”

Cîțu spune că economia României va scădea doar cu 2%. Comisia Europeană estimează 6%, dar e ”prea pesimistă”

Comisia Europeană a menţinut recent, pentru România, estimarea pentru o scădere economică de 6% în acest an, însă prognoza nu reflectă situaţia reală a economiei, spune ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Comisia a păstrat pentru economia României aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite faţă de estimările din primăvară, la unele state cu aproape un punct procentual sau chiar cu mai mult.

ADVERTISING

Dacă mă uit la vecini, România are o estimare de -6%, iar Ungaria de -7%. Trebuie să ne uităm la această estimare în context european. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă faţă de ce se întâmplă în România astăzi", a spus ministrul, miercuri, la Profit.ro Financial Forum.

Potrivit acestuia, aşteptările mai optimiste ale Guvernului sunt justificate de evoluţia bună din primul trimestru, dar şi de reacţia economiei la măsurile de sprijin adoptate în perioada crizei.

"Pe lângă confirmarea de la INS a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică în primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acelaşi timp, vedem iarăşi o dinamică interesantă, o reducere a stocurilor. Este clar că acea creştere economică nu a fost pe stocuri, ci pe investiţii. Stocurile care au fost deja făcute au fost folosite. Mă aştept la o îmbunătăţire a estimării Comisiei pentru anul acesta", a explicat Cîţu.

Economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat

Guvernul îşi menţine propria ţintă pentru o contracţie a economiei de circa 2% pentru 2020, cifră pe care se bazează rectificarea bugetară din luna aprilie.

ADVERTISING

"La început şi eu am fost pesimist, când am văzut că trebuie să închizi economia o lună-două. Scenariile pe care le aveam în cap erau dure. Dar economia a reacţionat foarte bine la măsurile pe care le-am luat. În toată această perioadă am luat nişte măsuri, am văzut dacă au funcţionat sau nu şi le-am îmbunătăţit împreună cu mediul privat.

Revenind la creşterea economică, important a fost să reduc din această cădere. Nu o să fie creştere de 4%, asta ştim bine, dar nici să fie scădere de 8% sau 6%. Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo, la o contracţie de doar 2%", a transmis ministrul Finanţelor.

Citește și:

Cîţu: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020. Contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Ministrul Finanţelor: Criza economică actuală e mai gravă decât Marele Crah din 1929


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇