Declin istoric pentru Nvidia: A pierdut 279 de miliarde de dolari într-o zi și a provocat o cădere în lanț a pieței

Declin istoric pentru Nvidia: A pierdut 279 de miliarde de dolari într-o zi și a provocat o cădere în lanț a pieței

Capitalizarea bursieră a Nvidia a scăzut, marţi, cu aproximativ 279 de miliarde de dolari, în cea mai mare scădere a capitalizării bursiere într-o zi a unei companii din SUA din istorie.

Acţiunile marilor producători de semiconductori şi companii asociate au scăzut şi ele miercuri, la nivel global.

Titlurile au scăzut cu peste 9%.

Acţiunile Nvidia au continuat şi după închiderea bursei, pierzând 1,5%, după ce Bloomberg a relatat că compania a primit o citaţie de la Departamentul de Justiţie, ca parte a unei investigaţii antitrust, transmite CNBC.

ADVERTISING

Recordul anterior de picaj la bursă a fost deţinut de Meta, compania mamă a Facebook, care a suferit o scădere a valorii de piaţă de 232 de miliarde de dolari într-o singură zi, în februarie 2022.

Nvidia are contracte în Coreea de Sud, cu producătorul de cipuri de memorie SK Hynix şi conglomeratul Samsung Electronics. Acţiunile Samsung au scăzut cu 3,45%, în timp ce titlurile SK Hynix, care oferă cipuri de memorie cu lăţime de bandă mare pentru Nvidia, au scăzut cu 8%.

Acţiunile Tokyo Electron au scăzut şi ele cu 8,5%, în timp ce acţiunile furnizorului de echipamente de testare a semiconductorilor Advantest au scăzut cu aproape 8%.

ADVERTISING

Holdingul japonez de investiţii SoftBank Group, care deţine o participaţie la designerul de cipuri Arm, a consemnat un declin al acţiunilor de 7,7%.

Producătorul de cipuri pe bază de contract Taiwan Semiconductor Manufacturing Company a înregistrat un declin al acţiunilor cu mai mult de 5%. TSMC produce unităţi de procesare grafică de înaltă performanţă ale Nvidia, care alimentează modele mari de limbaj - programe de învăţare automată care pot recunoaşte şi genera text.

Acţiunile companiei Foxconn din Taiwan au pierdut aproape 3%. Compania are un parteneriat strategic cu Nvidia.

ADVERTISING

În Europa, acţiunile ASML, care produce echipamente critice pentru fabricarea de cipuri avansate, au scăzut cu 5%. Alte acţiuni ale unor companii europene, cum ar fi ASMI, Be Semiconductor şi Infineon, au scăzut la rândul lor.

Acum trei luni Nvidia depășea Apple și devenea a doua cea mai valoroasă companie din lume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇