Un grup de cercetători a descoperit că programul GPT-4 dezvoltat de OpenAI se descurcă mai bine decât oamenii la analize financiare pentru companii mari, de talia Apple.
Trei cercetători de la Universitatea din Chicago Booth School of Business — Alex Kim, Maximilian Muhn și Valeri Nikolaev — au făcut un studiu pentru a afla dacă GPT-4 ar putea analiza situațiile financiare doar pe baza cifrelor, fără a-i furniza vreun context programului dezvoltat de OpenAI.
Analiza nu a vizat textul inclus de regulă în rapoartele trimestriale, precum secțiunea de discuții și analize de management (MD&A). Cercetătorii au vrut să vadă dacă Inteligența Artificială poate interpreta doar cifrele pentru a furniza o analiză financiară cât mai exactă, relatează Business Insider.
Unde se descurcă mai bine AI
Timp de un an, autorii studiului au examinat peste 150.000 de date colectate pentru fiecare firmă, de la aproximativ 15.000 de companii, între 1968 și 2021.
Studiul a constatat că analiștii au avut o precizie de 53% în previziunile pe o lună privind evoluția câștigurilor viitoare.
Cercetătorii au alimentat apoi situațiile financiare GPT-4 fără nicio informație textuală și au anonimizat datele, astfel încât modelul să nu știe care sunt datele companiilor pe care le analizează.
Când GPT a primit o comandă simplă care nu folosește "un lanț de gândire" – ceea ce înseamnă că cercetătorii i-au cerut programului să răspundă fără a împărți cererea în instrucțiuni pas cu pas – modelul a obținut scoruri puțin mai slabe decât analiștii, cu o precizie de 52%.
Cu toate acestea, performanța AI s-a îmbunătățit atunci când cercetătorii au folosit un tip de comandă cu lanț de gândire. Primind mai multe instrucțiuni și îndrumări, GPT a obținut o acuratețe de 60%.
Rezultatele au arătat că, atunci când GPT primește mai multe instrucțiuni, abordând analiza ca un om, modelul AI poate depăși analiza umană, chiar și fără informații-cheie sub formă de text pe care le regăsim de regulă în rapoartele financiare, arată studiul.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că analiza financiară și predicția sunt sarcini extrem de complexe, care necesită rațiune, bun simț și intuiție, ceea ce poate afecta performanțele oamenilor și ale computerelor. Acest lucru poate explica de ce niciuna dintre categorii nu produce nicio analiză cu o precizie apropiată de 100%.
Îi va elimina Inteligența Artificială pe analiști?
Studiul a demonstrat că GPT este mai bun în analiza companiilor mai mari, precum Apple.
O explicație ar putea fi că grupurile mari sau firmele mai mature tind să fie mai puțin imprevizibile, crede autorul cercetării.
La o firmă mică de biotehnologie, de exemplu, profitabilitatea companiei în anul următor poate fi foarte variabilă, din cauza unor factori precum un studiu clinic de succes, ceea ce face mai dificilă predicția bazată exclusiv pe situațiile financiare. În acest caz, interpretând doar cifrele seci, AI "nu vede" contextul mai larg.
Totodată, GPT-4 ar putea fi mai eficient în analiză, întrucât oamenii pot fi părtinitori în situații precum încorporarea rațională a informațiilor.
În aceste condiții, poate un model AI să-i înlocuiască pe analiștii financiari umani? "În acest moment, aș spune nu. Încă este complementar. Tehnologia se va dezvolta cu timpul, iar atunci, cine știe? Acum doi ani nici nu ne dădea prin cap că o să apară o astfel de tehnologie", a spus unul dintre autori, Alex Kim.
Acesta a subliniat că studiul nu arată că analiștii vor fi înlocuiți de mașini și că, pentru moment, există zone în care experții umani se pot descurca mai bine și invers.
Totuși, cercetarea arată ce instrumente ar putea folosi în curând un analist financiar pentru a determina cu mai multă precizie situația financiară a unei companii.
T.D.