Cum își adună Fiscul informațiile de pe Facebook

Cum își adună Fiscul informațiile de pe Facebook

ANAF va începe de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat vineri preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am dat sarcină pentru o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat, în 2016-2019, o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro”, a spus Heiuș.

ADVERTISING

Cu această ocazie, șeful Fiscului a explicat și cum adună și folosește informații de pe Facebook pentru a-i prinde pe cei care nu își plătesc datoriile către stat.

“O să vă surprindă ceea ce vă spun. Astăzi sunt multe situații în care, atunci când inițiem atragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări”, a spus șeful ANAF.

El a povestit și un caz concret, cu care ANAF a câștigat în instanță.

ADVERTISING

„O persoană care era condamnată penal și trebuia să plătească o anumită sumă își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, care avea un alt nume. Uitându-se colegii mei, la un moment dat, pe Facebook-ul persoanei respective a constatat că-i spunea „la mulți ani” unei doamne în vârstă. Îi spunea: La mulți ani, mamă! Au verificat oamenii și au constatat că, în urmă cu un an, persoana respectivă își mutase 2 apartamente și niște terenuri pe numele persoanei și s-a făcut atragerea răspunderii”, a explicat Heiuș.

Conferința de presă a ANAF susținută de domnul Lucian Ovidiu Heiuș, Președinte ANAF

Conferința de presă a ANAF susținută de domnul Lucian Ovidiu Heiuș, Președinte ANAF

Publicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală pe Vineri, 17 iunie 2022

ADVERTISING

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar, când verifici veniturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente", a declarat șeful Fiscului.

El a mai spus că în aceste zone se vor concentra controalele care vor începe de la 1 iulie, pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute.

Alte declarații din conferința de presă ale președintelui ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇