Comisia Europeană spune oficial că România nu poate renegocia PNRR-ul

Comisia Europeană spune oficial că România nu poate renegocia PNRR-ul

Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pot fi renegociate numai din motive obiective din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan.

Iar la renegociere trebuie parcursă din nou toată procedura de aprobare care a fost parcursă pentru planul original, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, întrebat de europarlamentarul PNL Suegfried Mureșan dacă PNRR-ul României se poate renegocia.

”Am avut aseară un dialog cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în ședința comună a Comisiei pentru Bugete și a Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.

L-am întrebat cum va gestiona Comisia Europeană eventuale propuneri din partea țărilor membre de a renegocia sau de a schimba planurile naționale. Va fi văzută ca o procedură ordinară această renegociere sau ca ceva excepțional? Și care sunt circumstanțele care pot duce la astfel de negocieri? Încurajează sau descurajează Comisia un astfel de comportament?

Vicepreședintele Valdis Dombrovskis mi-a răspuns că regulamentul spune clar că planurile pot fi negociate numai din motive obiective, din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan. La renegociere trebuie parcursă din nou toată procedura de aprobare, care a fost parcursă pentru planul original. Și, având în vedere calendarul scurt de implementare, Comisia nu recomandă acest lucru”, a scris Siegfried Mureșan, marţi, pe Facebook.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat încă de la începutul discuţiilor pentru formarea actualei coaliţii de guvernare că doreşte o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El susţine că există posibilitatea unei astfel de renegocieri, arătând că PSD nu doreşte să îşi "asume" ce a făcut USR în fostul guvern.

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea a spus însă în repetate rânduri că PNRR-ul nu poate fi renegociat.

Și Dan Vîlceanu, noul ministru al Fondurilor Europene, spune că Guvernul nu va face în următoarea perioadă nicio modificare la PNRR și nu mai poate fi renegociat, așa cum insistă cei de la PSD. Abia din 2023 s-ar putea opera unele ajustări pe proiecte.