Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care permite implementarea PNRR (Video)

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care permite implementarea PNRR (Video)

Guvernul a adoptat vineri ordonanţa de urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin PNRR, moment care permite începerea implementării planului.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile OUG, care cuprinde fluxurile financiare din cadrul PNRR, respectiv instituţiile statului implicate în PNRR şi modul în care circulă financiar banii.

Ministrul a precizat că o noutate din Ordonanţă este faptul că anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), care pot ajuta ministerele în proiecte sociale, precum educaţie sau sănătate.

ADVERTISING

Vîlceanu a dat asigurări că banii nu vor merge la baronii locali, ci la comunităţi.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 10 decembrie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 10 decembrie#DanVilceanu #MadalinaTurza #DanCarbunaru

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 10 decembrie 2021

Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi reglementează în detaliu cadrul instituţional pentru implementarea PNRR şi stabileşte fluxurile financiare, de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate.

„Această ordonanţă cu un caracter tehnic este în sine unul dintre jaloanele asumate de România în PNRR şi reprezintă instrumentul esenţial pentru profesioniştii din instituţiile care şi-au asumat rolul de coordonatori de reforme sau investiţii. Totodată, acest act normativ stabileşte în mod clar rolul pe care-l va avea Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în derularea proiectelor şi decontarea sumelor de la Comisia Europeană”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

ADVERTISING

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va exercita toate atribuţiile de monitorizare, verificare, control şi constatare, întocmire şi semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

Ordonanţa a stabilit instituţiile cu rol în coordonarea şi implementarea reformelor şi investiţiilor, definind responsabilitatea fiecăreia pe tot traseul proiectelor.

”Concret, ministerele şi celelalte instituţii vor comunica trimestrial către MIPE şi Ministerul Finanţelor sumele de care au nevoie pentru realizarea reformelor şi investiţiilor finanţate din PNRR. Sumele aferente împrumutului, disponibile în contul Ministerului Finanţelor deschis la BNR, vor fi utilizate în funcţie de necesităţile de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, pe baza îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor asociate în cadrul PNRR”, mai arată Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ADVERTISING

Câți bani intră prin PNRR

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei 6 piloni prevăzuţi de Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene:

  • tranziţia verde
  • transformarea digitală
  • creştere inteligentă
  • coeziune socială şi teritorială
  • sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională
  • politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri

România are pentru anul viitor o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program.

Pentru anul 2021 şi primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro. Prima transă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni.

Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇