Vîlceanu are o veste proastă pentru PSD: Nu se poate renegocia nimic la PNRR, Doamne ferește!

Vîlceanu are o veste proastă pentru PSD: Nu se poate renegocia nimic la PNRR, Doamne ferește!

Dan Vîlceanu, noul ministru al fondurilor europene, spune că Guvernul nu va face în următoarea perioadă nicio modificare la PNRR, care a fost aprobat în Consiliul miniştrilor de Finanţe şi Economie al UE la finalul lunii octombrie și nu mai poate fi renegociat, așa cum insistă cei de la PSD. Abia din 2023 s-ar putea opera unele ajustări pe proiecte.

PNRR funcţionează ca un tot unitar, nu funcţionează cum sunt fondurile europene clasice, că dacă un proiect se blochează, celelalte merg, pentru că nu au nicio legătură cu acel proiect. Tocmai de aceea, în 2023 poţi să ajustezi anumite investiţii pe care le ai de făcut prin PNRR. Adică poţi să verifici, atunci e un moment în care putem verifica dacă anumite proiecte sunt întârziate şi putem să ajustăm anumite proiecte de investiţii. Dar vă spun, nu se poate – ca să mai oprim un fake news – negocia nimic acum, doar ce am negociat, Doamne fereşte! În 28 octombrie a fost ECOFIN-ul în care a fost aprobat planul României. Nu se poate renegocia”, a declarat Dan Vîlceanu, duminică seară, la B1 Tv.

Ministrul a mai precizat și că este „o nedreptate” faptul că se spune despre România că ar fi în întârziere cu PNRR.

„Pe de altă parte, aş vrea să mai oprim o nedreptate care se face: nu suntem întârziaţi cu PNRR. A fost adoptat, aşa cum vă spuneam, în 28 octombrie, câte lucruri puteai să faci până acum? Ceea ce vreau să asigur - şi am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene - este că suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a declarat Vîlceanu.

Ministrul afirmă că autorităţile române poartă permanent discuţii cu Comisia Europeană şi primesc asistenţă din partea reprezentanţilor acesteia în implementarea proiectelor prevăzute în PNRR. El subliniază că discuţiile cu reprezentanţii Comisiei „nu sunt ca la şcoală, au venit să îţi arate din deget, să spună nu ai făcut, te rog frumos să te supui”. 

„Nu se întâmplă lucrurile aşa”, a adăugat Vîlceanu.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea documentului permite începerea implementării PNRR.

Ministrul Vîlceanu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile OUG, care cuprinde fluxurile financiare din cadrul PNRR, respectiv instituţiile statului implicate în PNRR şi modul în care circulă financiar banii.

El a precizat că o noutate din Ordonanţă este faptul că anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), care pot ajuta ministerele în proiecte sociale, precum educaţie sau sănătate.

Vîlceanu a dat asigurări că banii nu vor merge la baronii locali ci la comunităţi.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat încă de la începutul negocierilor pentru formarea actualei coaliţii de guvernare, că doreşte o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El susţine că există posibilitatea unei astfel de renegocieri, arătând că PSD nu doreşte să îşi "asume" ce a făcut USR în fostul guvern.

Ciolacu a fost criticat atât de liderul liberal Florin Cîţu, cât şi de fostul ministru USR al proiectelor europene Cristian Ghinea, care au susţinut că PNRR nu poate fi renegociat.

Europarlamentarul social-democrat Carmen Avram a susţinut, într-o declaraţie pentru News.ro, că de fapt PSD nu vrea să renegocieze întreg proiectul PNRR, ci “să scoată tot ce e mai periculos de acolo”, cum ar fi închiderea minelor. De asemenea, Avram susţine introducerea în PNRR a unor prevederi care să sprijine agricultura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇