Comisia Europeană aprobă 100 de milioane de euro de la stat pentru o fabrică din Oradea, care e o premieră mondială

Comisia Europeană aprobă 100 de milioane de euro de la stat pentru o fabrică din Oradea, care e o premieră mondială
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro pentru sprijinirea unei fabrici noi de anvelope, cu zero emisii de CO2, a întreprinderii Nokian Tyres, o premieră mondială.

Fabrica se construieşte la Oradea şi va avea o capacitate de producţie de aproximativ 6 milioane de unităţi pe an.

Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum şi alte locuri de muncă indirect.

”Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională şi tranziţia verde a economiei regionale”, anunţă CE.

ADVERTISING

România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înfiinţeze noua fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în judeţul Bihor (regiunea Nord-Vest).

În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct de aproximativ 99,5 milioane de euro. Investiţia totală este estimată la aproximativ 650 de milioane EUR.

Se preconizează că proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică şi la competitivitatea unei zone defavorizate.

ADVERTISING

De asemenea, CE a constatat că ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absenţa sprijinului public.

”Măsura are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special, măsura este necesară şi adecvată pentru înfiinţarea noii fabrici a Nokian Tyres, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea regională; ajutorul este proporţional şi limitat la minimul necesar pentru a atrage investiţia în Oradea.

Acesta nu va depăşi valoarea maximă permisă a ajutorului pentru proiect, calculată pe baza hărţii ajutoarelor regionale a României. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, conform comisiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇