Comisar UE: Restricțiile la importurile de cereale ucrainene probabil nu vor fi prelungite. Germania și Franța se opun

Comisar UE: Restricțiile la importurile de cereale ucrainene probabil nu vor fi prelungite. Germania și Franța se opun

Restricţiile privind importurile de cereale ucrainene, cerute de cinci state est-europene, inclusiv de România, probabil nu vor fi prelungite după 15 septembrie, afirmă Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii. Franţa şi Germania au semnalat că se opun.

„Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment.

Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări", a declarat Janusz Wojciechowski, în conferinţa de presă organizată la finalul Consiliului UE pe tema Agriculturii.

ADVERTISING

Janusz Wojciechowski a precizat că în august şi septembrie vor fi noi consultări, inclusiv cu fermierii, pentru stabilirea noilor măsuri.

"Fermierii din ţările vecine, întrucât vor fi importate produse agricole, ei nu vor avea posibilitatea de a concura pe piaţă, va trebui să ţinem cont de această situaţie, trebuie să analizăm în totalitate situaţia", a subliniat comisarul UE al Agriculturii.

România este cel mai mare coridor de transport

Janusz Wojciechowski a admis că există "probleme" în privinţa balanţei comerciale în materie de produse agricole între Ucraina şi Uniunea Europeană, dar a subliniat că sunt necesare coridoarele de solidaritate pentru exporturile de cereale ucrainene, mai ales în contextul în care Rusia blochează transporturile pe Marea Neagră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Am avut o discuţie cu miniştrii din cele cinci state UE. În primul rând, eu m-am interesat de tranzitul cerealelor. Mi s-au dat asigurări că nu există nicio problemă cu tranzitul, care continuă fără bariere prin toate cele cinci state UE, ba chiar în Polonia a crescut de două ori (...), dar este necesar sprijin pentru transporturi.

Care este riscul politic? Din cauza costurilor tranzitului cerealelor, costurile de transport, acest tranzit prin culoarele de solidaritate nu este suficient de atrăgător, prin Polonia, prin Ungaria, prin România, România este cel mai mare coridor de transport, dar trebuie să analizăm modalităţi de susţinere a transporturilor", a subliniat Janusz Wojciechowski.

ADVERTISING

Franţa şi Germania refuză

Franţa şi Germania au semnalat că se opun restricţiilor cerute de vecinii Ucrainei, inclusiv de România.

Săptămâna trecută, cinci state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România şi Polonia, au cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina.

"Am semnat o declaraţie comună a cinci ţări - Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România - privind prelungirea embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina în statele noastre până la sfârşitul anului", a afirmat Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii, după o reuniune a miniştrilor Agriculturii desfăşurată la Varşovia.

Măsurile, implementate pentru protejarea fermierilor locali, permit doar tranzitul cerealelor ucrainene prin ţările vecine cu Ucraina, importurile directe fiind restricţionate. Acordul privind restricţiile urmează să expire pe 15 septembrie.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că eventuala prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale din Ucraina este "inacceptabilă". "Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă", a susţinut Volodimir Zelenski.

Franţa şi Germania au semnalat că susţin poziţia Ucrainei, nu pe cea a statelor central şi est-europene din UE.

"Nu pot exista măsuri unilaterale, nici aventuri individuale, doar printr-o acţiune colectivă vom face faţă provocărilor menite să destabilizeze piaţa", a declarat marţi, cu ocazia unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

"Comisia Europeană trebuie să spună clar că acest lucru nu este posibil. Aceste măsuri sunt limitate în timp, este inacceptabil că anumite state membre UE vor să meargă dincolo de tratatele în vigoare.

Noi suntem solidari cu Polonia, suntem pregătiţi să oferim sprijin financiar. Ceea ce este inacceptabil este să fie rezolvate probleme electorale în detrimentul Ucrainei", a susţinut, la rândul său, ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, referindu-se la scrutinul parlamentar programat în Polonia spre sfârşitul anului.

Ziua 517. Rusia pregătește atacarea navelor civile pe Marea Neagră și curtează Coreea de Nord. Problema cerealelor dezbină Europa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇