Ziua 517 de război a debutat cu al 6-lea atac cu drone al rușilor asupra Kievului din această lună. Alerta aeriană a durat 3 ore, dar autoritățile locale au anunțat că toate au fost doborâte și nu au fost înregistrate pagube sau victime.
Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că forțele ucrainene pregătesc răspunsuri puternice la atacurile teroriştilor ruşi.
Contraofensiva ucraineană continuă, dar se confruntă cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele. Comandantul forţelor ucrainene din sud a declarat că ruşilor le sunt provocate pierderi grele, dar este clar că progresul este lent.
O situație îngrijorătoare a fost semnalată la Zaporojie, unde, în zona de tampon din jurul celei mai mari centrale nucleare a Europei, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a descoperit „câteva mine antipersonal”. Amintim că Ucraina acuză de mult timp rușii că au instalat bombe în zonă. Moscova a întors acuzațiile, susținând că, de fapt, Kievul ar dori să creeze un incident nuclear, însă centrala a fost ocupată de ruși la începutul invaziei.
Până acum, experții AIEA nu găsiseră dovezi pentru niciuna dintre acuzații, dar au avertizat continuu că situația e gravă și au cerut Moscovei să le permită accesul extins în centrală.
În ce privește situația la nivel de aliați, în timp ce SUA tocmai au anunțat un nou ajutor militar de până la 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, Rusia încearcă să obțină sprijinul dictatorilor. În acest context este văzută vizita de 3 zile pe care ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a început-o în Coreea de Nord.
Iar Polonia continuă să-și întărească securitatea, formând un batalion special menit să-i combată pe mercenarii Wagner, în cazul unui atac. Decizia a venit după ce, în cadrul vizitei în Rusia, președintele Alexander Lukașenko l-a făcut pe Putin să zâmbească după ce i-a povestit că mercenarii Wagner, momentan staționați în Belarus, vor „să viziteze” Polonia.
Problema cerealelor ucrainene continuă însă să provoace frustrare la nivelul statelor UE, care nu reușesc să se pună de acord. Franţa şi Germania au semnalat, marţi, că se opun solicitărilor unor state din cadrul Uniunii Europene, printre care se numără România, privind prelungirea restricţiilor la importurile de cereale ucrainene, o iniţiativă catalogată ca fiind „inacceptabilă" de Administraţia de la Kiev.
Rusia ar putea începe atacarea navelor civile de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene, avertizează guvernul britanic, iar premierul Rishi Sunak a catalogat drept "inacceptabile" tentativele Moscovei de blocare a tranzitului cerealelor ucrainene.
Situația pe front
- Atac asupra Kievului - Rusia a lansat un atac nocturn cu drone asupra Kievului, au anunțat autoritățile locale, adăugând că toate dronele au fost doborâte. Primele informații nu indică pagube sau victime. ”Rusia a atacat Kievul cu drone. Alerta aeriană a durat 3 ore. Toate țintele aeriene au fost detectate și distruse", a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. E al șaselea atac aerian asupra Kievului din această lună.
- Asigurările lui Zelenski - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor că prima sarcină a forţelor ucrainene este de a distruge cât mai mult posibil ocupanţii ruşi. „Se acordă o atenţie maximă acelor zone în care avansăm şi celor în care forţele ucrainene sunt în defensivă. În toate zonele, prima sarcină este de a distruge cât mai mult posibil ocupanţii. Rusia trebuie să piardă în fiecare zi. Pregătim răspunsuri puternice la atacurile teroriştilor ruşi”, i-a asigurat Zelenski pe ucraineni.
- Ucraina va continua să atace Crimeea ocupată şi Podul Crimeea care leagă peninsula ucraineană, anexată de Moscova în 2014, şi teritoriul rus, anunţă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Rusia bombardează intensiv, de o săptămână, oraşul Odesa şi regiunea Odesa, până pe Dunăre, iar Ucraina continuă să atace în Crimeea. ”Toate aceste ţinte sunt ţinte oficiale, deoarece le reduc ruşilor capacitatea de a lupta împotriva noastră şi ajută la salvarea de vieţi în Ucraina”, declară Reznikov.
- Dificultăți în contraofensivă - Contraofensiva ucraineană se confruntă cu dificultăţi din cauza capacităţii Rusiei de a bruia dronele. Oleksandr Tarnavskîi, comandantul forţelor ucrainene din sud, a declarat că ruşilor li se provoacă pierderi grele, dar este clar că progresul este lent. "Rusia are astăzi sisteme puternice care interferează cu activitatea forţelor noastre de apărare. Are destule astfel de sisteme. Ucraina a făcut progrese în războiul electronic, dar am început târziu, ar fi trebuit să dezvoltăm acest domeniu mai devreme", potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Inhat.
- Jurnalist AFP rănit - Un jurnalist care lucra pentru AFP a fost rănit luni, într-un atac cu dronă întreprins de ruşi în timp ce relata din apropiere de oraşul Bahmut. Dylan Collins, de 35 de ani, este cetăţean american stabilit în Liban, dar se afla în misiune în Ucraina. El a suferit multiple răni și a fost dus la un spital din apropiere, unde este tratat. Medicii au declarat că viaţa nu-i este în pericol.
- American eliberat şi apoi rănit pe front - Trevor Reed, un fost puşcaş marin american care a fost deţinut pe nedrept în Rusia timp de aproape trei ani înainte de a fi eliberat anul trecut, a fost rănit în timp ce lupta în Ucraina, a declarat marţi pentru CNN o sursă familiarizată cu această chestiune. Trevor Reed, care a fost eliberat în cadrul unui schimb de deţinuţi în aprilie 2022, a fost transportat la un spital din Kiev şi evacuat în Germania pentru îngrijiri medicale.
- Bombe la Zaporojie - Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a văzut ”câteva mine” antipersonal într-o zonă tampon a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de forţe ruse. Însă aceste mine nu reprezintă, în opinia agenţiei ONU, o ameninţare la adresa instalaţiilor nucleare. Aceste dispozitive explozive se află într-o zonă de acces reglementată, în care personalul însărcinat cu exploatarea centralei nu are acces, precizează AIEA, fără să comunice numărul exact al minelor văzute de către membri săi.
- Atac la Lugansk - Autoritățile impuse de Rusia din Lugansk au anunțat pe Telegram că un oficiu poștal a fost distrus și o stație de autobuz a fost avariată într-un atac ucrainean.
Ce se întâmplă în Rusia
- Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat despre gruparea paramilitară rusă Wagner - care a organizat o insurecţia militară efemeră la 24 iunie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da alte detalii. O subtitrare oferită de oficialii de la Kiev arată, însă, că Lukașenko i-a zis lui Putin că mercenarii ar vrea să „viziteze” Polonia. Astfel, Varșovia a anunțat că își continuă să-și întărească securitatea, formând un batalion special menit să-i combată pe mercenarii Wagner
- Șoigu merge în Coreea de Nord - O delegaţie condusă de către ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, efectuează o vizită de trei zile în Coreea de Nord, una dintre cele câteva ţări care susţine aprig invazia Ucrainei de către Rusia şi care acuză Occidentul de acest război.
- Putin vrea în China - Preşedintele rus Vladimir Putin ''are intenţia'' de a merge în China în luna octombrie, la invitaţia omologului său chinez Xi Jinping, care a efectuat o vizită la Moscova în luna martie, a declarat marţi consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov. "Noi am primit o invitaţie şi avem intenţia de a ne deplasa în China la Forumul 'Belt and Road' care se va desfăşura în octombrie", a indicat Uşakov.
Alte informații relevante
- Navă românească avariată - O navă românească a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni, MAE precizând că nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea şi că nu există cetăţeni români răniţi în atacurile atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Detalii AICI
- Inacceptabil - Rusia ar putea începe atacarea navelor civile de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi ucrainene, avertizează Guvernul britanic, iar premierul Rishi Sunak a catalogat drept "inacceptabile" tentativele Moscovei de blocare a tranzitului cerealelor ucrainene. "Marea Britanie crede că Rusia ar putea escalada campania de distrugere a exporturilor alimentare din Ucraina prin atacarea navelor civile în Marea Neagră. Vom evidenţia acest comportament inconştient în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Rusia ar trebui să înceteze ţinerea ostatice a resurselor alimentare mondiale şi ar trebui să revină în Acordul cerealelor", a declarat marţi James Cleverly, ministrul britanic de Externe.
- Poziția României privind cerealele, atacată - Franţa şi Germania au semnalat, marţi, că se opun solicitărilor unor state din cadrul Uniunii Europene, printre care se numără România, privind prelungirea restricţiilor la importurile de cereale ucrainene, o iniţiativă catalogată ca fiind "inacceptabilă" de Administraţia de la Kiev.
- Nou ajutor din SUA - Administraţia Biden va trimite până la 400 de milioane de dolari în ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv o varietate de muniţii pentru sisteme avansate de apărare aeriană şi un număr de drone mici de supraveghere Hornet, au declarat oficiali americani. Pachetul include o serie de muniţii - de la rachete pentru HIMARS şi NASAMS, la Stinger şi Javelin.
- Mai multe tancuri Leopard - Spania spune că mai multe tancuri Leopard sunt în drum spre Ucraina. Acestea fac parte dintr-un nou lot de echipamente militare și umanitare livrate Ucrainei. Ministerul spaniol al Apărării a declarat că transportul a plecat din portul Santander şi este de așteptat să fie livrat armatei ucrainene la începutul lunii august. Spania a trimis deja șase tancuri Leopard 2 în Ucraina.