Navă românească avariată de atacul rusesc care a vizat portul Reni. MAE vine cu detalii

Navă românească avariată de atacul rusesc care a vizat portul Reni. MAE vine cu detalii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O navă românească a fost avariată în urma atacului rusesc care a vizat portul ucrainean Reni.

Nu există cetăţeni români răniţi în atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, deşi erau multe nave româneşti în zonă.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin reprezentanţii Consulatului General al României la Odesa, care îşi desfăşoară temporar activitatea în cadrul Centralei MAE, s-a autosesizat în urma informaţiilor din presă referitoare la incidentul în care a fost implicată o navă românească în portul Reni din Ucraina, în dimineaţa zilei de 24 iulie 2023, şi a întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile ucrainene competente din regiune, pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor implicate, precum şi împrejurările în care s-a produs incidentul”, transmite MAE.

ADVERTISING

Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile ucrainene, nava a suferit avarii minore şi şi-a continuat deplasarea. 

Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii de duminică spre luni, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi, ţintind depozite cu cereale.

A fost pentru prima oară când Rusia a atacat infrastructurile ucrainene de la Dunăre, după ce Moscova s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Dunărea devine în aceste condiţii o rută de export a cărei importanţă creşte, la fel şi calea terestră.

ADVERTISING

Unele posturi de ştiri ucrainene au raportat explozii în cursul nopţii de duminică spre luni şi în zona Izmail, un alt port dunărean din regiunea Odesa, dar acolo nu au fost confirmate pagube. Însă datele de urmărire a navelor au arătat că aproape 30 de nave au ancorat în apropiere de Izmail şi nu era clar ce le-a determinat să se oprească.

De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina a fost nevoită să-şi sporească exporturile de cereale pe cale terestră, prin ţările UE, ajungând la un volum de 1 milion de tone pe lună, dar volume mari sunt exportate şi din porturile româneşti, precum şi pe Dunăre.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇