Au calculat o lună și Ciolacu anunță, în sfârșit, noul salariu minim în construcții, agricultură și industria alimentară: Nu se pierde nici măcar un leu!

Au calculat o lună și Ciolacu anunță, în sfârșit, noul salariu minim în construcții, agricultură și industria alimentară: Nu se pierde nici măcar un leu!

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

Astfel, noul salariu minim brut în construcţii va fi de 4.582 de lei, iar cel din agricultură şi industria alimentară – 3.436 de lei.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea ca în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a anunţat premierul pe Facebook.

ADVERTISING

Şeful Executivului a mulţumit partenerilor sociali pentru că au înţeles importanţa acestui moment.

„Apreciez suportul acordat Guvernului de către sindicate în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele două industrii-cheie pentru economia noastră. Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către preşedintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate şi aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaţilor din construcţii şi agricultură”, mai spune Ciolacu.

Anterior, premierul avusese consultări cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini. El le-a spus că sunt hotărâţi să meargă până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate, iar în acelaşi timp, este necesar şi vor să combată evaziunea fiscală şi să continue măsurile de echitate fiscală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul Ciolacu a mai spus că aşteaptă susţinerea şi ideile Consiliului pentru proiecte de investiţii în două zone strategice: industria alimentară şi cea a materialelor de construcţii.

Amintim că pe 28 septembrie Guvernul a dat înapoi şi a decis că nu mai majorează salariul minim din construcţii, agricultură şi industria alimentară, aşa cum anunţase anterior premierul că o va face printr-o ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât să intre în vigoare de la 1 octombrie.

De ce? Pentru că aba atunci s-au făcut calculele şi majorarea la brut ar presupune, de fapt, scăderea venitului net pentru angajaţii care primesc salariul minim în aceste domenii, pentru că ar fi nevoiţi să plătească şi CASS.

ADVERTISING

„Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea.

Cu toții, și mai ales eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă.

Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul”, a spus Ciolacu, care a promis că se refac calculele.

A durat aproape o lună, dar iată că le-au refăcut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇