Jumătate dintre români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie şi peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile, chiar dacă economia scade, cu 20% mai mulţi decât acum 10 ani.
Sunt date ale unui sondaj realizat de INSCOP în septembrie.
Faţă de acum 10 ani, a crescut însă considerabil – de la 72 la 81,7% – procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului.
În paralel, a scăzut numărul adepţilor ideii potrivit căreia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului şi abia apoi să mă ajut singur”, de la 29 la 18,3%.
Sunt de acord cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur şi abia apoi să cer sprijinul statului” mai ales: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii. la privat.
Tinerii sub 30 de ani, persoane cu un nivel de educaţie redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic îşi exprimă într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei acordul cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul. statului şi abia apoi să mă ajut singur”, rezultă din analiza socio-demografică.
Procentul celor care acum 10 ani credeau că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade era de 36% şi a crescut acum la 55.3%, în timp ce procentul celor care cred contrariul a scăzut de 64% la 44,7%.
Analiza socio-demografică indică faptul că femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat sunt de părere că ”Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi dacă economia scade” într-o măsură mai mare decât restul populaţiei.
Consideră că ”Guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” mai ales bărbaţii, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat.
Românii sunt mai puţin dispuşi decât acum 10 ani să-şi achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa, dacă ar avea nişte bani în plus, scăderea fiind de la 37% în 2013 la 23,7% în 2023.
În schimb, cei care ar alege să economisească dacă ar avea nişte bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023.
Tinerii sub 30 de ani şi persoane cu un venit mai redus spun că ar prefera să achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa într-o proporţie mai ridicată decât media. Declară că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele mai ales locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat, rezultă din analiza socio-demografică.
De asemenea, 67% dintre cei chestionaţi preferă să cumpere produse româneşti, chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 33% optează pentru produsele cu preţul cel mai bun, indiferent dacă sunt româneşti sau străine.
”INSCOP Research a testat o serie de valori şi reprezentări sociale ale populaţiei aplicând aceleaşi întrebări în septembrie 2013 în cadrul Barometrului ”Adevărul despre România”, respectiv în septembrie 2023 în cadrul sondajului realizat în parteneriat cu News.ro.
Rezultatele arată că acestea au cunoscut evoluţii diferite în ultimii 10 ani. (...)
Pe fondul unei perioade marcate de dificultăţi sociale şi economice acute, constatăm o creştere în prezent, comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani, a ponderii românilor care cred că statul are datoria să ajute în orice situaţie.
Cu toate acestea, ponderea celor care cred că într-o situaţie de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară ajutorul statului a crescut, sugerând o consolidare a rezilienţei individuale.
Cea mai mare diferenţă faţă de situaţia de acum 10 ani se înregistrează în cazul aşteptărilor privind creşterea salariilor, chiar şi când economia scade, în sensul în care un procent semnificativ mai mare decât în 2013 a declarat acum că Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi când economia scade.
Explicaţia poate fi legată de persistenţa problemelor economice, a inflaţiei care pune o presiune tot mai puternică pe situaţia financiară a populaţiei.
De asemenea, se înregistrează o creştere importantă în 2023 faţă de 2013 a ponderii celor care preferă să economisească dacă ar avea nişte venituri suplimentare.
În fine, în mod paradoxal într-o situaţie de criză economică şi socială, două treimi dintre români declară că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă acestea ar fi mai scumpe decât cele străine. Răspunsurile indică o posibilă formă de patriotism economic, precum şi percepţia larg răspândită potrivit căreia produsele româneşti, în special cele alimentare, au o calitate mai bună decât cele importate”, afirmă directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.