Centrul Român de Artilerie - înființat de Elbit și Automecanica Moreni: România va fabrica obuziere mobile ATMOS

Centrul Român de Artilerie - înființat de Elbit și Automecanica Moreni: România va fabrica obuziere mobile ATMOS

Elbit Systems și Uzina Automecanica Moreni au semnat miercuri un memorandum de înțelegere pentru producția de obuziere mobile avansate ATMOS (cu muniție de 155 mm), inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare.

Semnarea acestui memorandum apare în contextul în care MApN începe programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.

Într-o primă fază vor fi achiziționate 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic) șenilate. Următoarea fază a programului prevede achiziția a încă 3 sisteme din care 2 sisteme vor fi pe roți, scrie Curs de Guvernare.

ADVERTISING

Sistemele ATMOS pot fi montate pe ambele platforme, șenilate sau roți.

Memorandum amânat de război

Semnarea memorandumului era programată pentru mijlocul lunii octombrie, atunci când uzina de la Moreni a împlinit 55 de ani de activitate, evenimentul fiind însă amânat de declanșarea războiului Israel – Hamas.

Potrivit unui comunicat emis de compania românească, Elbit și Automecanica vor înființa și un Centru Român de Artilerie. Acesta va fi deschis la participare și altor companii locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul şi întreţinerea obuzierelor ATMOS”, anunţă companiile.

Partenerii iau în considerare implicarea altor companii româneşti potenţiale în centrul de excelenţă, inclusiv:

  • ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice şi subsisteme mecanice;
  • Compania de optică IOR Bucureşti, producător de optice militare şi civile;
  • Simultec SRL, furnizor de simulatoare şi antrenori operaţionali şi tactici pentru apărare;
  • Systematic, pentru furnizarea şi suportul Reţelei de Comunicaţii Tactice, software de Suport de Foc şi aplicaţii C4I.
ADVERTISING

Acest parteneriat va genera noi oportunităţi de angajare în România, susţinute de cererea în creştere pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea Armatei Române şi a altor ţări NATO şi UE.

Elbit Systems este o companie internaţională high-tech care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii şi în domeniul civil în întreaga lume.

Elbit Systems activează în România de peste 27 de ani, deţinând două companii locale - ELMET, cel mai mare exportator de apărare din România, şi Simultec, Compania de Antrenament şi Simulatoare.

Uzina Automecanica Moreni (UAM) este o companie cu peste 55 de ani de experienţă în domeniul proiectării, fabricării şi întreţinerii vehiculelor blindate şi a vehiculelor speciale atât pentru forţele sistemului naţional de apărare, cât şi pentru clienţi străini. În această perioadă, au fost fabricate peste 15.000 de unităţi de vehicule în diferite configuraţii.

Compania se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea de noi tehnologii pentru aplicaţii de apărare şi civile, a investit deja peste 7 milioane de euro în ultimii 3 ani, iar pentru anul viitor va investi peste 4 milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇