Gata greva la casele de pensii. Ciolacu a promis salarii mai mari cu până la 1.500 de lei

Gata greva la casele de pensii. Ciolacu a promis salarii mai mari cu până la 1.500 de lei

Protestul salariaţilor din casele judeţene de pensii se suspendă, după ce sindicaliştii au primit promisiuni de majorări salariale de la premierul Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical s-ai întâlnit miercuri cu premierul, alături de miniştii de Finanţe şi Muncii, cu care au convenit alinierea salariilor din ţară la cele ale angajaţilor din Casa Naţională de Pensii.

Asta va duce la creşteri salariale cuprinse între 330 şi 1.500 de lei net pentru aproximativ 3.000 de angajaţi.

”Astăzi, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical împreună cu reprezentanţii angajaţilor din Casa Naţională de Pensii Publice au avut o întâlnire cu prim-ministrul României, Ion Marcel Ciolacu alături de ministrul Finanţelor, Ion Marcel Boloş şi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, pe tema protestului angajaţilor din sistemul de pensii. În urma discuţiilor avute s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte alinierea salarizării angajaţilor din Casele Judeţene de Pensii la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice”, transmite BNS, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Veniturile ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Cele două părţi au stabilit ca luni, 4 decembrie 2023, să aibă loc o nouă întâlnire de lucru la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru definitivarea actului normativ ce urmează a fi adoptat de Guvern”, au mai transmis sindicaliştii.

Poziţia Guvernului

”Reprezentanţii Guvernului şi partenerii sociali au agreat o soluţie de principiu pentru alinierea salariilor angajaţilor din casele judeţene de pensii la nivelul celor din cadrul casei naţionale de pensii publice, ceea ce înseamnă o majorare a veniturilor angajaţilor din teritoriu”, confirmă şi Palatul Victoria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Detaliile privind transpunerea în legislaţie a acestei soluţii de ajustare salarială vor fi stabilite prin dialogul de luni, 4 decembrie 2023, cu reprezentanţii sindicatelor.

”Procesul de corectare a inechităţilor salariale va continua prin soluţii pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria.

Totodată, premierul a subliniat că ”este nevoie de reorganizarea şi reformarea instituţiilor publice”.

ADVERTISING

”În domeniul social, este evidentă necesitatea unui sistem unic de control şi a unui singur sistem de autorizare şi eliberare a avizelor. Recalcularea dosarelor de pensii, aşa cum am stabilit prin noua lege a pensiilor, trebuie făcută în termenul asumat. Aşadar, aveţi întreaga mea susţinere şi a Guvernului pentru investiţiile necesare reformării şi îmbunătăţirii sistemului de asistenţă socială şi de pensii”, a mai transmis premierul.

De asemenea, şeful Executivului a cerut ca pensiile şi drepturile salariale pentru luna decembrie să fie plătite fără întârziere.

Greva generală în instituţiile subordonate Ministerului Muncii a început de luni. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇