Pensiile private pot fi impozitate ca pensiile speciale, din cauza unei formulări neclare în Codul Fiscal

Pensiile private pot fi impozitate ca pensiile speciale, din cauza unei formulări neclare în Codul Fiscal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O ambiguitate legislativă riscă să creeze condițiile de impozitare a pensiilor private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative din Codul Fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024.

ADVERTISING

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (cum este în prezent și similar pensiilor plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire/investire din România.

Iată ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie din cauza formulării neclare din Codul Fiscal:

tabel-pensii

APAPR consideră că aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare atât pentru participanții la fondurile de pensii private, cât și pentru beneficiarii plăților și a început, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

ADVERTISING

Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin ordonanță de urgență a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, se solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Clarificarea legislativă este necesară pentru că în joc sunt plăți de miliarde de lei care trebuie făcute anual către sute de mii de români, în condițiile în care nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private este într-o creștere exponențială.

ADVERTISING

Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari.

Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la un miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue în anii următori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇