Prima bancnotă pe care se regăseşte chipul unei femei intră în circulație de azi (Foto & Video)

Prima bancnotă pe care se regăseşte chipul unei femei intră în circulație de azi (Foto & Video)

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cu valoarea nominală de 20 de lei, intră în circulaţie de azi.

Bancnota a fost prezentată vineri, într-o conferinţă de presă susţinută de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere.

Foto: BNR

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilorˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Foto: BNR

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodată, începând cu 1 decembrie, Banca Naţională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bucăţi. Preţul de vânzare va fi 100 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat că Ecaterina Teodoroiu este prima femeie ofiţer din armata română, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a fost aleasă pentru bancnota de 20 de lei.

"Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire.

Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.

Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească", a spus Mugur Isărescu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/mETxWB5W1Wc

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇