De mic, la școala de bani: Un copil trebuie să cunoască, în primul rând, monedele si bancnotele. Apoi, să economisească

De mic, la școala de bani: Un copil trebuie să cunoască, în primul rând, monedele si bancnotele. Apoi, să economisească

Educația financiară începe acasă, cu o monedă și o bancnotă explicate pe înțelesul celor mici. Și, pentru că niciodată nu e prea târziu nici pentru noi adulții să învățăm care sunt tainele unui buget echilibrat, există astăzi ”Școala de bani”, un proiect cu ateliere gratuite pentru părinți și copii unde se pun bazele educației financiare corecte și ușor de înțeles.

România se află pe ultimele poziții în mai multe clasamente europene și internaționale, iar felul în care se face educație financiară la noi nu este o excepție de la această regulă, spune Maria Sima, trainer FLIP – Școala de Bani, pentru Spotmedia.

Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară a românilor, a felului în care înțelegem termenii financiari, în care ne gestionăm bugetele și în care ne administrăm economiile. Este suficient să mergi la magazin sau să ieși pe stradă ca să poți realiza cât de dramatică este, de fapt, situația, explică trainerul.

”Categoric, educația financiară intervine și în relațiile familiale, iar probleme și discuțiile din cauza banilor apar mai mereu. Dacă doi oameni ar învăța niște lucruri de bază despre cum să își gestioneze împreună resursele, sunt convinsă că ar fi mult mai multe familii fericite”, spune aceasta.

”Banii fac parte din viața noastră, ne plac banii, iar problemele cauzate de lipsa acestora ne creează un mare disconfort, de aceea, lipsa educației finaciare în familie uneori poate duce la situații extrem de tensionate. Atunci când intervine și un copil este cu atât mai important ca adulții din familie să se preocupe de acest aspect, pentru că acesta are nevoie să vadă niște conduite și niște decizii financiare responsabile, dat fiind faptul că el în familie va lua contact pentru prima dată cu acest domeniu”, explică ea.

ADVERTISING

De la ce vârstă ar trebui să începem educația financiară a copilului

Educația financiară poate să înceapă de la vârste foarte fragede, spune specialistul.

”Poate că mulți dintre noi nu realizăm, însă din spate vine o generație cu niște capacități intelectuale fantastice. Îndrăznesc să spun că un copilaș chiar și la vârsta de cinci ani poate să înțeleagă unele aspecte ale educației financiare, dacă sunt explicate pe înțelesul său”, spune ea.

Un copil trebuie să cunoască, în primul rând, monedele si bancnotele, să înțeleagă valoarea lor, de ce cu unele poți cumpăra mai mult decât cu altele, de ce se obțin banii așa greu, dar și de unde vin. De asemenea, la fel de important este să învețe să economisească.

”Este un obicei atât de frumos pe care copiii îl pot avea, mi se pare că este la îndemâna oricui și cu atât mai mult a celor mici.

Le dă o responsabilitate, vor îndrăgi și vor prețui mult mai mult un obiect pe care îl vor cumpăra din bănuții pe care i-au strâns. Vor realiza astfel că este mult mai bine să economisești din timp, decât să ceri de la altcineva. Este ceva ce mulți adulți încă nu au înțeles, de aceea ne dorim ca cei mici să conștientizeze asta, pentru că vor avea un cu totul alt parcurs în viață”, mai spune trainerul.

foto-Maria-Sima_atelier-Scoala-de-Bani
Foto: Școala de Bani

Dar nici adulții nu au, uneori, aceste cunoștințe

Maria Sima confirmă că, în multe cazuri, se întâmplă ca nici măcar părinții să nu fie informați despre acest domeniu.

”Dar după cum am spus, această generație este foarte diferită. Copiii de astăzi au acces la foarte multă informație, puțini mai așteaptă răspunsuri de la părinți, când ceea ce vor ei să știe se află la un click distanță.

ADVERTISING

Desigur cel mai indicat ar fi ca părinții să se informeze primii și apoi să le ofere răspunsuri copiilor. Noi asigurăm prin ateliere dedicate și această parte de educație financiară pentru adulți. Aceste ateliere sunt complet gratuite și oricine poate să participe, indiferent de vârstă, statut sau poziție socială. Educația financiară este pentru toată lumea și este mereu binevenită, deoarece acoperă o paletă atât de bogată de teme, mereu afli câte ceva, cel puțin interesant, uneori poate chiar realizezi ce trebuie să schimbi în viața ta sau unde să mai lucrezi”, explică ea.

Iar pentru o schimbare e suficient un singur curs sau o carte.

”Aș spune că un singur atelier este suficient pentru ca măcar să te facă conștient de anumite lucruri sau măcar să te determine ca după încheierea cursului să începi să te informezi singur pe acest subiect. Cei mici învață despre cheltuieli, economii, globalizare, valori. Învață despre niște lucruri de bun simț, cu care te întâlnești în viața de zi de zi, fie că vrei, fie că nu”, spune aceasta.

foto-Maria-Sima_trainer-Scoala-de-Bani-2
Foto: Școala de Bani

Cum ar trebui să arate ”bugetul familiei”

Bugetul unei familii trebuie să aibă o parte de venituri și o parte de cheltuieli. Cel mai important este ca atunci când alcătuiești un buget personal să fii absolut conștient de toate aspectele din planul financiar care sunt prezente în viața ta și să fii sincer. De asemenea, contează enorm să te ții de acest obicei de a-ți face un buget personal și de a-l urma, altfel devine irelevant, spune Maria Sima.

”Bugetul personal are darul de a-ți deschide ochii, căci, odată ce începi să pui pe foaie cheltuială cu cheltuială, ai parte de o serie întreagă de epifanii. Este un exercițiu foarte bun la orice vârstă și nu e niciodată prea târziu să începi să alcătuiești un buget personal”, spune tranierul Școlii de Bani.

ADVERTISING

Desigur, dacă vrem ca educația financiară să fie continuă, este necesar să nu ne oprim la un singur curs, la o singură carte, la un singur articol, să continuăm informarea acolo unde simțim că mai este nevoie să plusăm și să ne creăm anumite ”rutine” financiare.

”În viziunea mea, educația financiară este continuă atunci când înveți ceva, pui în practică și continui să faci lucrul respectiv până îți intră în obișnuință și devine ”rutină”, adică nu mai simți că este un efort considerabil.

Odată ce tu aplici lunar o strategie pe care ai învățat-o în urmă cu mult timp, dar despre care ai înțeles că e eficientă și de pe urma căreia ai avut rezulte favorabile, apare continuitatea”, susține trainerul.

Silvia-Bogdan_presedinte-Scoala-de-Valori
Foto: Silvia Bogdan, președintele Școlii de Valori

Școala de bani, o idee unică pentru România

”Ideea Școlii de Bani s-a născut din dorința a-i susține pe tineri și adulți să-și dezvolte abilități financiare, să-și gestioneze eficient banii pe care-i câștigă și, mai ales, să învețe să gândească pe termen lung, de timpuriu, și să decidă asumat”, povestește Silvia Bogdan, președintele Școlii de Valori, pentru Spotmedia.

”Având în vedere faptul că ne aflăm la cel mai scăzut nivel de educație financiară din UE, cu Școala de Bani ne-am propus să provocăm românii să conștientizeze ce contează cu adevărat la nivel personal, să învețe să descopere căi simple în a-și (re)modela propriul comportament financiar, practicând obiceiuri sănătoase, lăsându-se inspirați și seduși de rezultatele financiare pe care pot începe să le înregistreze fără prea mult efort, chiar din primii 7 ani de viață”, explică aceasta.

Fondatoarea Școlii de bani consideră că educația financiară trebuie să înceapă în familie, de la cele mai scăzute vârste, și este musai să continue în mediul formal chiar de la grădiniță.

”Cu cât începem mai de timpuriu să practicăm educația financiară, cu atât mai repede vom începe să ne construim un viitor financiar mai predictibil și să obținem o bunăstare îndestulătoare pe întreaga perioadă a vieții. Ne poate fi foarte greu să luăm decizii corecte cu privire la viitor dacă nu știm care ne sunt opțiunile. Există multe componente ale bogăției, iar banii sunt doar o parte din această imagine. Educația financiară ne ajută să vedem întreaga lume a finanțelor și economiei într-o lumină mai clară, astfel încât să putem face cele mai inspirate alegeri cu privire la obiectivele noastre viitoare.

Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, care împreună cu Școala de Valori și alți profesioniști din domeniul educației și finanțelor, schimbă paradigma independenței financiare, promovează gestionarea banilor cu înțelepciune și pune bazele gândirii în perspectivă”, a explicat Silvia Bogdan.

La 9 ani, învață cum să facă economii pentru îndeplinirea viselor

Sabina are 11 ani, a participat la atelierul de educație financiară FLiP – Școala de Bani, desfășurat la Promenada Mall București, și ne-a spus care a fost cel mai important lucru pe care l-a învățat și cum crede ea că o va ajuta de acum înainte.

”Am învățat că trebuie să prețuim și să respectăm munca oamenilor, având grijă de lucrurile și produsele cumpărate. Uneori, oamenii își riscă viața când fabrică aceste produse pentru care câștigă foarte puțin și noi putem să avem respect pentru munca lor având grijă de lucrurile pe care le produc”, spune ea.

O altă participantă este Letiția Păune, de 9 ani, iar răspunsul ei ne face să vedem cât de clare pot fi informațiile financiare în mintea copiilor din ziua de astăzi.

”Cel mai important lucru pe care l-am învățat la Școala de bani este cum să fac economii pentru îndeplinirea visurilor. Prin economii poți să ajungi să-ți îndeplinești visurile fără a mai cere părinților bani.

De acum înainte voi face economii pentru a-mi achiziționa o chitară electrică. Prin economii pe termen lung, noțiuni explicate foarte bine la atelierul Școala de bani, sigur voi reuși să progresez și să trec de la chitară clasică la chitară electrică.

Un alt lucru important pe care l-am reținut de la Școala de bani a fost faptul că: Pentru a confecționa o pereche de blugi este nevoie de foarte multa apă (8 000 litri) , o resursă naturală. Aflând acest lucru am decis să am mai multă grijă de haine, să cumpăr mai puține și cele pe care nu le mai folosesc, vreau să le donez altor copii”, ne-a spus Letiția.

Despre organizația Școala de Bani și proiectul Școala de BaniȘcoala de Bani pe Roti – FLIP este un proiect educațional, focusat pe tema educației financiare timpurie, derulat, în aceasta perioada (pana la sfârșitul lunii septembrie), de către BCR în parteneriat cu organizația non-profit Școala de Valori, în mai multe orașe din țară – și anume, ateliere gratuite de educație financiară pentru copii & adulți (au loc în marile mall-uri și spații de co-working din România). Acest program național se desfășoară din 2016 și, la ora actuală, reprezintă cel mai amplu program de educație financiară din România (atelierele se bazează pe învățarea experientială, pe diverse jocuri create de specialiști din Viena, pe concepte precum SEIF și globalizare). În 2020, FLIP a atras aproape 21.000 de elevi participanți la atelierele sale.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇