BNR a revizuit în jos prognoza de inflație la 7% în 2023. Isărescu: Să ne vedem și lungul nasului

BNR a revizuit în jos prognoza de inflație la 7% în 2023. Isărescu: Să ne vedem și lungul nasului

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în jos la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei este proiectată să urmeze o traiectorie continuu descendentă, menţinându-se însă la valori superioare intervalului ţintei Băncii Centrale. Guvernatorul a menţionat însă că toate ţările din Est, dar şi statele din zona euro au inflaţie semnificativ superioară ţintei de inflaţie.

„Altminteri, la anul, o inflaţie de 4,2%, spun eu, e în afara ţintei, în afara intervalului ţintit, dar este rezonabilă, dacă ne uităm la contextul geopolitic în care trăim. Avem multe componente pe care nu le stăpânim”, a declarat Mugur Isărescu.

El a subliniat că România nu le stăpâneşte, menţionând că nu se ştie cum va evolua războiul in Ucraina şi în ce măsură se vor reduce costurile la produse energetice.

„Ca să mă exprim uşor figurativ, eu cred că trebuie să ne vedem şi lungul nasului. Adică să vedem ce putem noi să facem? Adică să facem bine, nu rău. Că putem să strângem cu politica monetară se face mai mult rău şi, până la urmă, să nu iasă mai nimic. O să iasă o recesiune de proporţii care oricum îţi dă peste cap alte echilibre. Aici sunt adeptul unui fine tuning„, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că BNR colaborează cu Guvernul şi că instituţia este atentă la măsurile de ajustare luate.

„Am vrea să facă şi ei mai mult, dar trebuie să fim realişti. Să vedem ce pot să facă. Mai rău ar fi să promită şi să nu facă”, a spus Isărescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇