Joseph Stiglitz: Cum să NU lupți împotriva inflației

Joseph Stiglitz: Cum să NU lupți împotriva inflației

Continuarea politicilor de majorare a dobânzilor este o strategie mai riscantă și mai proastă de reducere a inflației, consideră Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.

El atrage atenția că economia ar avea mai multe de câștigat de pe urma unor măsuri menite să adrese factorii care alimentează creșterile de preț, respectiv problemele de ofertă, potrivit unei opinii publicate în Project Syndicate.

”Există dovezi copleșitoare că principala sursă a inflației au fost șocurile de ofertă legate de pandemie și schimbări ale modelelor cererii, nu cererea agregată în exces și, cu siguranță, nicio cerere suplimentară creată de cheltuielile legate de pandemie. Oricine are încredere în economia de piață știe că problemele de aprovizionare vor fi rezolvate în cele din urmă; dar nimeni nu putea ști când”, notează el.

ADVERTISING

În opinia sa, rezolvarea blocajelor de pe lanțurile globale de aprovizionare va avea un efect dezinflaționist, chiar dacă manifestarea acestuia va dura mai mult decât a durat, spre exemplu, fenomenul opus, de creștere a prețurilor.

Joseph Stiglitz este de părere că o continuare a politicilor de majorare a dobânzilor are riscuri semnificative: economia globală fragilă ar putea fi împinsă în recesiune, antrenând potențiale crize ale datoriilor suverane în statele emergente care se confruntă cu trei probleme semnificative și anume întărirea dolarului, scăderea veniturilor din exporturi și creșterea costurilor de finanțare.

ADVERTISING

”Mai rău, nu este clar dacă actuala abordare are vreun avantaj. În realitate, creșterea ratelor dobânzilor ar putea face mai mult rău decât bine, făcând mai costisitoare pentru firme investiții în soluții care ar putea răspunde actualelor constrângeri ale ofertei”, avertizează el.

Un exemplu în acest sens este reducerea numărului de locuințe construite în SUA, cu toate că ”exact opusul este necesar pentru a reduce una dintre cele mai mari surse de inflație: costurile locuințelor”.

Citeşte mai departe ce spune Joseph Stiglitz, despre cum să nu lupți împotriva inflației pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇