Bitcoin a sărit de 50.000 de dolari. Un oficial BCE avertizează: Investitorii să fie pregătiţi să îşi piardă toţi banii

Bitcoin a sărit de 50.000 de dolari. Un oficial BCE avertizează: Investitorii să fie pregătiţi să îşi piardă toţi banii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gabriel Makhlouf, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat marţi că el personal nu ar cumpăra Bitcoin, comparând investiţiile în cea mai importantă criptomonedă a lumii cu mania lalelelor prin care a trecut Olanda în secolul 17, şi care s-a încheiat dezastruos.

Investitorii în Bitcoin trebuie să fie pregătiţi „să îşi piardă toţi banii”, a spus Makhlouf, repetând un avertisment pe care l-a făcut şi luna trecută, adăugând însă că declaraţiile sale nu trebuie luate ca o recomandare pentru cei care vor sau nu să investească în criptomonede.

„Personal, eu nu aş băga bani în aşa ceva, dar în mod clar unii oameni cred că este un pariu câştigător”, a spus Makhlouf, care este şi guvernator al băncii centrale a Irlandei, la un webinar organizat marţi la Dublin.

ADVERTISING

Chiar dacă unii văd Bitcoin ca o investiţie, "în urmă cu 300 de ani, oamenii au investit în lalele pentru că atunci credeau că este o investiţie", a subliniat Makhlouf.

Bitcoin a trecut de 50.000 de dolari

Bitcoin a depăşit marţi, pentru prima dată, pragul de 50.000 de dolari, continuând o tendinţă de apreciere alimentată de interesul marilor bănci şi companii precum Tesla.

În jurul orei 12:35 GMT, un bitcoin costa 50.547,70 dolari, cel mai ridicat nivel din istorie, în creştere cu 4,4% comparativ cu şedinţa precedentă, şi o apreciere de aproape 72%, comparativ cu cotaţia înregistrată la începutul anului.

ADVERTISING

Cea mai mare parte a acestor câştiguri a fost înregistrată după ce producătorul de automobile electrice a anunţat că a cumpărat echivalentul a 1,5 miliarde dolari în bitcoin. În plus, Tesla a anunţat că va accepta bitcoin şi ca monedă de plată.

Însă Tesla nu este decât ultima dintr-un lung şir de firme de investiţii care au propulsat bitcoin de la marginea sectorului financiar până pe platformele de pe Wall Street.

Comparativ, la începutul anului trecut, bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 8.000 de dolari, dar când a izbucnit pandemia de coronavirus (COVID-19) a scăzut la 4.000 dolari. În toamna anului trecut, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază, astfel că la data de 16 decembrie a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari. La începutul acestui an, criptomoneda bitcoin s-a tranzacţionat la peste 30.000 de dolari.

Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.

ADVERTISING

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇