Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație (Galerie foto)

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație (Galerie foto)

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, Rombac „Super One-Eleven”, va fi scos la licitație.

Pretul de pornire este 25.000 de euro.

"În august 1982 era prezentat public primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11 (sau Rombac One-Eleven), iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiași an pe aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român.

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta București-Timișoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată în martie același an pe ruta București-Londra.

ADVERTISING

Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țara noastră la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce", se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Avionul „Super One-Eleven” a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986 și 1989.

Alături de modelul "Super One-Eleven" ce a aparținut lui Nicolae Ceaușescu este scos la licitație și avionul prezidențial "Negrești", folosit pentru zborurile prezidențiale din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 și are prețul de pornire de 25.000 de euro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Piesele scoase la licitație joi, 27 mai, ora 18:30, în cadrul licitației „All-Star Game” organizate de Artmark, pot fi vizionate începând de astăzi fie în catalogul online al licitației, pe www.artmark.ro, fie fizic pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Avionul-prezidential-Negresti-folosit-pentru-zboru
Foto: Artmark
Avionul-prezidential-Super-one-eleven-folosit-pent
Foto: Artmark
Foto: Artmark
Rombac-1-11-inaugurare-1982
Foto: Artmark

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇