ANAF a pus sechestru companiei Gabriel Resources. Nu poate vinde acțiunile de la Roșia Montană. Reacția lui Ciolacu

ANAF a pus sechestru companiei Gabriel Resources. Nu poate vinde acțiunile de la Roșia Montană. Reacția lui Ciolacu

Statul român, prin ANAF Alba, a pus sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington.

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României.

ADVERTISING

Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar suma datorată atrage, până la data plății, o dobândă echivalentă cu rata titlurilor americane de trezorerie la 3 luni, scrie Profit.ro..

În consecinţă, ANAF a trimis notificare de plată către Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră.

Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Compania Gabriel Resources consideră prematur sechestrul şi are de gând să îl conteste.

Gabriel Resources spune că mai are doar 1,5 milioane de dolari în conturi, bani care se vor epuiza până la finele lunii mai.

„Compania se află în discuții cu investitorii existenți, dar și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru finanțarea obiectivelor strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și în scopuri generale de capital de lucru”, a mai anunțat Gabriel Resources, citată de Economica.net.

ADVERTISING

În plus, compania ar putea solicita anularea deciziei ICSID de respingere a pretențiilor sale față de România, singura cale de atac posibilă în procedura de arbitraj.

Chestionat pe acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a spus că ANAF îşi face datoria.

„Îşi face datoria ANAF. Am câştigat un proces. S-au pornit procedurile legale. Presupun că şi, dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇