A compromis scandalul Roșia Montană candidatura lui Ciolacu la președinție?

Rămâne un mister de la cine a primit premierul informațiile false că România va pierde procesul cu Gabriel Resources. Deși a promis în urmă cu trei săptămâni că va da publicității documentele legate de complicatul caz, liderul PSD evită să facă acest lucru după câștigarea procesului de către partea română.
A compromis scandalul Roșia Montană candidatura lui Ciolacu la președinție?

În prima zi a lunii februarie, după o ședință de guvern, premierul Marcel Ciolacu a făcut o declarație surprinzătoare, care a declanșat un scandal politic cu posibile implicații în campaniile electorale din acest an.

Prim-ministrul României a dat să se înțeleagă că țara noastră va pierde procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, investitorul de la Roșia Montană, și va fi obligată să plătească despăgubiri între două și șase miliarde de euro.

„Până pe data de 10 (februarie) va veni și o decizie definitivă în cazul Roșia Montană… În ceea ce privește plățile, sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces”, a declarat Marcel Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că verdictul judecătorilor va fi defavorabil României.

„Întâi și întâi, să vedem ce spune instanța, despre ce sumă va hotărî să stăm de vorbă. Toate deciziile luate… ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziție…”, a promis șeful Executivului, anunțând din nou că hotărârea judecătorilor va fi în dauna țării noastre.

Pornind de la această declarație, PSD a lansat o serie de atacuri la adresa lui Dacian Cioloș, cel care a decis când era premier să blocheze exploatările viitoare ale celor interesați, cerând ca Roșia Montană să intre în patrimoniul UNESCO. Ceea ce s-a și întâmplat.

TIMISOARA - DACIAN CIOLOS
JUSTIȚIE. Dacian Cioloș a făcut o plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu, după ce premierul l-a făcut responsabil pentru eventuale pierderi de miliarde de euro în urma procesului Roșia Montană. Acuzațiile liderului PSD s-au dovedit false – Foto: Valentina Sarosi/ Mediafax/ Hepta.ro

O promisiune neonorată

La sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii Curții de Arbitraj Comercial Internațional, din Washington, SUA, au anunțat, contrar declarațiilor făcute de Marcel Ciolacu, că România a câștigat procesul intentat de Gabriel Resources pentru oprirea exploatărilor de la Roșia Montană.

ADVERTISING

Decizia a reprezentat un șoc pentru opinia publică, bombardată timp de peste o lună cu informații și anunțuri venite de la premier, de la Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și de la alți reprezentanți ai Guvernului despre sumele cuprinse între două și șase miliarde de euro pe care țara noastră va fi obligată să le plătească drept despăgubire, în urma pierderii procesului.

Deși Marcel Ciolacu a promis că va informa opinia publică despre cazul Roșia Montană, de la anunțarea verdictului favorabil a evitat să spună de unde a primit informațiile că țara noastră va pierde procesul.

BUCURESTI - MF - CONFERINTA DE PRESA - MARCEL BOLO
FINANȚE. Marcel Boloș a fost un alt avocat al Gabriel Resources, care a anunțat că România va avea de plătit 6 miliarde de euro în urma pierderii procesului - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Controversele și misterul din jurul acestui caz au șifonat puternic imaginea lui Marcel Ciolacu, existând suspiciuni că prin declarațiile sale a manipulat piața de capital, avantajându-i pe unii deținători de acțiuni ale companiei Gabriel Resources.

„Pe măsură ce tot creștea prețul… pe fondul știrii false că România va pierde procesul, cineva tot paria că acțiunile o să scadă”, a anunțat Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei. 

„Conform Yahoo Finance, înainte de declarațiile domnului Ciolacu, numărul <shorturilor> (pariu pe bursă că o acțiune a unei companii se va ieftini - n.red.) era de aproximativ 20.000. După declarații, când lumea a început să cumpere serios, numărul de tranzacții <short> a explodat la peste 1.000.000 de acțiuni”, a mai scris deputatul USR.

Un personaj politic prudent

Împotriva lui Marcel Ciolacu, în aceste zile, s-au depus mai multe plângeri penale, fiind acuzat de manipularea pieții de capital, dar autoritățile din România n-au anunțat când și dacă vor începe vreo anchetă în acest caz.

Scandalul, chiar și fără urmări juridice, va afecta, într-o măsură mai mare sau mai mică, perspectivele actualului prim-ministru de a candida la președinția României.

„Marcel Ciolacu și-a creat imaginea unui personaj politic prudent, care nu-și asumă riscuri, care mizează mai mult pe negocieri decât pe relația directă cu votanții. Profilul său public încă nu este bine definit, oamenii încă se întreabă cine este, de unde și interesul media pentru studiile sale sau afacerile unor apropiați”, a declarat Costin Ciobanu, politolog la Universitatea Royal Holloway, Marea Britanie, pentru spotmedia.ro. 

„A surprins deci faptul că, în ultima lună, premierul Ciolacu a fost foarte implicat în scandalul Roșia Montană, că a făcut afirmații foarte tranșante, de exemplu, posibilitatea unui referendum pentru reluarea exploatării, ceva necaracteristic pentru felul în care a acționat până acum”, a subliniat expertul.

Deși majoritatea parlamentară PSD-PNL a decis să urgenteze scrutinul pentru desemnarea președintelui, mutându-l în luna septembrie - în mod tradițional se desfășura în perioada noiembrie-decembrie - nicio formațiune nu a anunțat numele vreunui candidat la această funcție.

În ce măsură e afectat Ciolacu de Roșia Montană

Între social-democrați și liberali sunt negocieri intense pentru a găsi un candidat comun, fiecare formațiune sperând ca liderul ei să fie cel nominalizat.

Astfel, în interiorul coaliției de guvernare are loc o competiție între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pentru sprijinul politic al celor două partide.

RosiaMontanaProtestParlament
VICTORIA ECOLOGIȘTILOR. Cel mai important protest pentru protejarea mediul din România a fost la adresa exploatării miniere de la Roșia Montană. Organizații neguvernamentale și partide au reușit să salveze regiunea și să o pună sub protecția UNESCO - Foto: Hepta.ro

„După verdictul din procesul Roșia Montană, Marcel Ciolacu a fost obligat să treacă rapid de la o strategie de comunicare centrată pe pasarea responsabilității eșecului la una de asumare a succesului. Având în vedere că spontaneitatea nu îl definește, această trecere nu a fost deloc ușoară și l-a pus în defensivă”, a descris politologul Costin Ciobanu situația premierului.

„Opoziția caută să prezinte implicarea în scandal a lui Marcel Ciolacu drept corupție. O altă critică apărută în spațiul public vorbește de incompetența premierului de a trata teme atât de importante. Subiectul Roșia Montană este în mod cert o oportunitate pentru adversari de a-i crea și consolida un anumit profil politic, centrat pe atribute care să îndepărteze votanții”, a mai spus analistul consultat de spotmedia.ro.

Dar sunt și comentatori care susțin faptul că noul scandal Roșia Montană nu va avea un mare impact în campania electorală, iar Marcel Ciolacu nu va fi afectat de antepronunțarea sa oficială pentru că acest caz e unul complicat, greu de perceput de alegători ca fiind un act de corupție.

Din reacțiile publice din aceste zile, se observă că Opoziția nu poate rata acest „moment de rătăcire”, premeditat sau nu, al lui Marcel Ciolacu.

Lumea finanțelor, șocată de comportamentul premierului

Politologul Costin Ciobanu susține că prelungirea și intensificarea dezbaterii în jurul cazului Roșia Montană depinde de trei factori:

  • Abilitatea Opoziției de a menține relevant acest atac la nivelul opiniei publice. 
  • Posibile evoluții ulterioare ale subiectului Roșia Montană. E vorba de reacția autorităților, începerea unor investigații ale arbitrilor piețelor de capital din Canada și România, plângeri penale ale investitorilor afectați etc.
  • Alte greșeli neprovocate ale premierului, care să cimenteze percepția negativă formată în aceste zile.

Chiar dacă la nivelul opiniei publice comportamentul lui Marcel Ciolacu e posibil să nu fie perceput ca fiind extrem de grav, din perspectiva investitorilor și a profesioniștilor din lumea finanțelor, premierul României a acționat într-un mod condamnabil, investigarea sa de către autorități ar fi fost inevitabilă într-un stat occidental, cu o economie de piață consolidată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇