De ce au anunțat politicienii români că vom pierde procesul Roșia Montana înainte de verdict. Explicațiile lui Christian Năsulea, profesor de economie mondială

De ce au anunțat politicienii români că vom pierde procesul Roșia Montana înainte de verdict. Explicațiile lui Christian Năsulea, profesor de economie mondială

Din 31 ianuarie şi până în 7 martie, când s-a dat verdictul, Gabriel Resources a ajuns să fie cotată la peste 300 de milioane de dolari pe bursa din Canada. Totuşi, faptul că acţiunile companiei aproape că s-au dublat într-o săptămână în urma declaraţiilor premierului şi ministrului Finanţelor nu prea stă în picioare, spun  specialiştii. Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a vorbit despre această situație, dar și cât de mult ar putea să influențeze declarațiile politicienilor modificările la bursă.

ADVERTISING

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: „Problema este destul de simplă. De la începutul ultimului episod din această lungă epopee se punea problema dacă este mai eficient pentru companie să câștige un proces și să ia niște bani acasă, sau dacă este mai eficient să lucreze și să exploateze, să extragă minereuri din pământ și să producă aur sau alte metale prețioase, în așa fel încât să facă bani. Foarte multe voci spuneau că este mult mai interesant să câștige procesul și să-și ia banii și că lucrul ăsta ar fi, de fapt, mai productiv decât activitatea minieră.

ADVERTISING

În momentul acesta, dispărând de pe masă o perspectivă bună în direcția acestui câștig, compania ar putea să se pregătească pentru a declara falimentul. Pentru că în absența altor căi de a produce bani, fie că e vorba de minerit sau e vorba de câștigarea de procese în Curți internaționale, nu are foarte mult sens ca investitorii care și-au pus speranțele într-un câștig, de un fel sau altul, până acum, să continue să finanțeze o activitate care nu duce nicăieri. Și atunci, practic, s-ar putea să aibă mult mai mult sens ca această companie să-și declare falimentul și să încheie pierderile măcar, dacă nu se mai pune problema de a realiza profitul”.

ADVERTISING

Citeşte integral pe Observator News 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇