Airbnb, obligată de justiția europeană să declare tranzacțiile la fisc

Airbnb, obligată de justiția europeană să declare tranzacțiile la fisc

Justiția europeană a confirmat miercuri obligația platformelor de cazare online de a-și declara tranzacțiile către autoritățile fiscale naționale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul în Luxemburg, a fost sesizată în urma unui litigiu între Airbnb Irlanda și Belgia, relatează Boursorama. În 2017, autoritățile de la Bruxelles au solicitat companiei irlandeze să-și declare unitățile de cazare din Belgia tranzacționate pe platforma online.

Airbnb Ireland pune în legătură, contra unui comision, potențialii chiriași și proprietarii de locuințe.

ADVERTISING

Platforma a refuzat să dea curs solicitării Belgiei, invocând principiul prestării libere de servicii și legislația referitoare la comerțul electronic adoptată în anul 2000.

Instanța a stabilit miercuri că obligația de a comunica anumite datre privind unitățile de cazare turistică este "de natură fiscală și, prin urmare, este exclusă din domeniul aplicării legislației asupra comerțului electronic".

Airbnb a anunțat că a luat act de această decizie și că așteaptă pronunțarea Curții Constiționale a Belgiei pe această temă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Am primit pozitiv acordul statelor membre ala UE asupra unui cadru comun european de transmitere a informațiilor fiscale de către platformele cunoscute sub denumirea de +DAC 7+ și ne bucurăm de viitoarea sa intrare în vigoare care va permite o comunicare mai coerentă și mai standardizată a datelor de către platforme în cadrul Uniunii Europene”, a precizat compania într-un comunicat transmis AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇