A început Rabla de toamnă. Bugetul Rabla Plus pentru firme și instituții s-a epuizat deja

A început Rabla de toamnă. Bugetul Rabla Plus pentru firme și instituții s-a epuizat deja

A doua sesiune de înscriere în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus se desfăşoară în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie.

UPDATE 13:18 – În cadrul programului Rabla Plus, bugetele alocate persoanelor juridice (83.468.500 lei), primăriilor şi instituţiilor publice (34 milioane de lei) a fost deja epuizat, în timp ce persoanele fizice au alocată suma de 155 milioane de lei.

Câţi bani primeşti de la stat pentru Rabla

În ceea ce priveşte Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.

Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO_2/km în sistem WLTP.

ADVERTISING

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

-  ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

-  ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru Rabla Plus, cuantumul finanţării este de:

ADVERTISING

-  51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;

-  54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Buget de 500 de milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că se alocă aproape 500 de milioane de lei pentru sesiunea de toamnă a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

"România s-a angajat să scoată de pe străzile ţării noastre un sfert de milion de rable până în anul 2026, ne referim la acele maşini mai vechi de 15 ani, şi probabil că nu există loc mai potrivit în România să anunţ deschiderea sesiunii de toamnă a programului finanţat din AFM, Rabla şi Rabla Plus, decât aici, la centrul tehnologic Renault.

La data de 1 septembrie vom deschide acest program.

Vom aloca pentru Rabla Clasic un buget de 222 de milioane de lei, dintr-un total de 560 de milioane pentru acest an, la fel cum pentru Rabla Plus, finanţarea autoturismelor electrice, avem 272 de milioane de lei, dintr-un buget total de 780 de milioane", a declarat ministrul Mediului, miercuri, în timpul unei vizite la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault.

El a adăugat că alocările pentru Rabla Plus vor fi din ce în ce mai mari.

"Rămânem în continuare cu una dintre cele mai mari alocări din Uniunea Europeană pentru achiziţia unui autoturism electric sau plug-in hybrid. În continuare ne menţinem viziunea Ministerului Mediului de a aloca sume din ce în ce mai mari de la Rabla Clasic către Rabla Plus", a precizat Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Declarații de presă cu ocazia vizitei ministrului Mircea Fechet la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault

Declarații de presă cu ocazia vizitei ministrului Mircea Fechet la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault

Publicată de Ministerul Mediului - România pe Miercuri, 30 august 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇