Rabla 2023: Se majorează prima de casare și bugetul pentru mașinile electrice

Rabla 2023: Se majorează prima de casare și bugetul pentru mașinile electrice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregăteşte programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local din 2023, după ce anul trecut s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani.

Guvernul şi-a asumat că va scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie, iar ţinta va fi atinsă la finalul acestui an.

”Aveţi posibilitatea ca până săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern, să veniţi cu o informare legată de modul în care putem să continuăm programul Rabla şi dacă există, de asemenea, posibilităţi pentru modificarea în bine a acestor programe”, a întrebat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern de marţi.

În replică, ministrul Mediului a anunţat că ”a început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local”.

Tanczos Barna a afirmat că, în cazul Programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea cumpărării de maşini clasice, noi, există buget pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare.

În 2022, pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic, s-a acordat o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total.

”Aşa cum şi dvs aţi discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o, avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023.

În acelaşi timp, creştem bugetul pentru maşinile electrice.

Conform discuţiilor cu producătorii de mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit cu dânşii acum doi ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul cât şi cetăţenii în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi.

Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România, a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deci parcul auto din România se întinereşte”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a arătat că ”am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR”. ”Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 2026 va fi atinsă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇