Noutăți la RCA: Devine obligatoriu și pentru trotinete, iar la mașini plafonarea e doar pentru 3 luni

Noutăți la RCA: Devine obligatoriu și pentru trotinete, iar la mașini plafonarea e doar pentru 3 luni

2024 aduce noutăţi în ce priveşte poliţele RCA.

Astfel, Guvernul a adoptat, vineri, un proiect de lege care prevede că trotinetele şi bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate.

Proiectul își va urma parcursul parlamentar, pentru aprobare și intrare în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că singurul proiect de lege care s-a aflat pe agenda Executivului de vineri se referă la reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul.

ADVERTISING

”Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă.

De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA classic”, a spus Constantin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”În ceea ce priveşte modalitatea de control a asigurării RCA, se va permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislaţia GDPR este respectată. De asemenea, este prevăzută în noua legislaţie introducerea unui tipizat standard la nivel european în ceea ce priveşte atestarea istoricului daunelor întâmplate acoperite de RCA ale asiguratului”, transmite Guvernul într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit şi cu o rectificare faţă de o decizie luată joi, extinderea plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024 începând cu 1 ianuarie.

ADVERTISING

”Se extinde acel termen la 3 luni, nu la 6 luni cum am comunicat, ieri”, a spus Mihai Constantin, el precizând că Legea Concurenţei permite prelungirea termenului într-o situaţie excepţională cu 6 luni de zile, dar după aceea se poate prelungi această excepţie numai pe module de câte 3 luni.

Această situaţie, plafonarea RCA-ului, se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei, dar în etape de câte 3 luni. Deocamdată suntem 1 ianuarie până în martie inclusiv şi dacă necesitatea va exista ea va fi extinsă”, a explicat Constantin.

Iată ce a decis ieri Guvernul că se întâmplă cu tarifele RCA: Va fi o nouă plafonare, dar nu la același preț


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇