Ghidul tău pentru întreținerea mașinii - despre verificările și schimburile necesare

Ghidul tău pentru întreținerea mașinii - despre verificările și schimburile necesare

În calitate de șofer al unei mașini, ești responsabil să îți păstrezi vehiculul într-o stare bună de funcționare. Siguranța și performanța depinde de câțiva factori importanți. Este indicat, ca periodic să verifici unele sisteme sau piese din cadrul vehiculului, pentru a te putea bucura de deplasări fără stres. Pentru a evita situațiile neplăcute sau problemele ce pot apărea în trafic, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Iată care detaliile pe car trebuie să le ai în vedere pentru a-ți păstra mașina într-o stare optimă

1. Ulei de motor

ADVERTISING

Uleiul de motor face parte din categoria consumabilelor, atunci când vine vorba de un autovehicul. Acesta trebuie schimbat, de obicei, la un număr de 10.000 de km sau la o perioadă de 6 luni-1an. Înainte de a te porni la un drum mai lung, este bine să verifici nivelul de ulei.

2. Lichid de răcire

Lichidul de răcire este cel responsabil pentru absorbția căldurii generate de motor în timpul funcționării. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de antigel și este un element esențial pentru răcirea mașinii. Verificarea acestuia se face cât motorul este rece, iar el ar trebui să aibă un nivel între minimul și maximul indicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

3. Filtre

Cele mai importante filtre ale mașinii sunt de aer, de ulei, de cabină, de combustibil și de transmisie. Ele oferă buna funcționare a mașinii prin asigurarea calității aerului și a fluidelor din vehicul. Pentru a menține o performanță optimă a mașinii tale, este esențială verificare, respectiv înlocuirea acestora la timp.

4. Lichid de frână

Lichidul de frână este responsabil pentru transmiterea forței aplicate de către tine pe pedală către sistemul de frânare. El are rolul de a transmite rapid forța aplicată către roțile vehiculului, facilitând oprirea. Rezervorul acestuia se află în compartimentul motorului, iar nivelul optim trebuie să fie între minimul și maximul indicate prin marcaje. În cazul în care este necesar, puteți completa pentru a ajunge la nivelul potrivit.

ADVERTISING

5. Starea bateriei

Bateria joacă un rol important în funcționarea mașinii, deoarece asigură pornirea și furnizarea energiei pentru întreg sistemul electric al unei vehicul. Pentru a verifica tensiunea, poți utiliza un voltmetru sau un tester special pentru baterii. Valoarea indicată trebuie să fie de aproximativ 12.6V. Pentru o testare mai amănunțită, există testere specializate ce îți vor indica starea curentă a bateriei.

6. Lumini

Pentru siguranța ta, sistemul de iluminare este foarte important. Verifică starea de funcționare a tuturor, mai exact a farurilor, a pozițiilor, a semnalizării, a fazei scurte și lungi și a celor pentru ceață. Evită eventualele pericole sau amenzi prin verificarea periodică a luminilor.

7. Anvelope

Anvelopele au un rol crucial în siguranța și performanța mașinii. Pentru a fi pregătit de orice scenariu, este nevoie să îți echipezi mașina cu anvelope adecvate sezonului. De aceea, pe altex.ro poți găsi varietatea de care ai nevoie atunci când vine vorba de achiziția unor cauciucuri noi pentru autovehiculul tău.

Așadar, asigură-te că realizezi aceste schimburi la timp pentru a scăpa de unele situații neprevăzute de care poți fi surprins în timpul deplasărilor tale. Ai grijă de siguranța ta și a familiei tale prin îngrijirea corespunzătoare a mașinii tale.