Mercedes face mașini autonome cu lumini turcoaz (Galerie foto)

Mercedes face mașini autonome cu lumini turcoaz (Galerie foto)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Pe lângă luminile exterioare în culori obșinuite, anumite mașini Mercedes vor avea și lumini turcoaz. Două state americane au aprobat acest tip de semnalizare.

Cele mai multe automobile au lumini exterioare în trei culori: alb pentru faza scurtă și lungă și pentru marșarier, roșu pentru stopuri, frânare și lampa de ceață și galben/portocaliu pentru semnalizarea schimbării de direcție. Mercedes-Benz a primit aprobarea pentru a patra culoare, turcoaz, care va indica faptul că mașina rulează în modul de conducere autonomă, relatează CNN.

ADVERTISING

Doar California și Nevada permit noile lumini de semnalizare, întrucât acestea sunt singurele state americane care au aprobat tehnologia "condițional autonomă" Drive Pilot folosită de automobilele Mercedes.

Modul de conducere Drive Pilot poate fi utilizat când mașinile circulă cu mai puțin de 40 de mile pe oră (64 km/h) în traficul aglomerat de pe anumite autostrăzi importante. În astfel de situații, șoferul unui Mercedes cu sistem Drive Pilot poate lua picioarele de pe pedale, poate lăsa volanul liber și - spre deosebire de alte sisteme de conducere asistată - poate să nu mai privească drumul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toate celelalte sisteme de conducere asistată, inclusiv Full Self Driving folosit de Tesla și Super Cruise utilizat de General Motor, necesită ca șoferul să vadă ceea ce se întâmplă în jurul mașinii.

Sistemul folosit de Mercedes îi permite șoferului să nu mai privească drumul tot timpul până când Drive Pilot îl alertează că e nevoie să facă asta, de pildă, atunci când aglomerația din trafic se reduce și viteza de rulare crește.

În acest timp, conducătorul auto poate naviga pe Internet sau se poate relaxa cu un joc video pe imensul ecran de pe bord. De asemenea, senzorii dau alarma dacă șoferul e pe punctul să adoarmă.

ADVERTISING

Culoarea turcoaz a fost aleasă pentru că atrage atenția și nu poate fi confundată cu alte roluri - ea nu este asemănătoare cu celelalte culori ale luminilor exterioare clasice ale mașinilor, dar e diferită și de toate nuanțele altor lumini auto, precum cele de pe mașinile de poliție sau alte servicii de urgență.

Mercedes-Benz unveils new color for lights to indicate self-driving mode

Luminile turcoaz mai au o funcție necesară, potrivit Mercedes. Acestea îi vor anunța pe ceilalți participanți la trafic, dar și pe agenții de poliție, că vehiculul respectiv rulează complet autonom. Astfel, cei care vor vedea că șoferul mașinii nu privește drumul vor ști că acesta nu face ceva greșit, iar polițiștii nu-l vor opri pentru a-l sancționa.

Societatea Inginerilor Auto din SUA recomandă această nuanță albastră specifică pentru a semnaliza funcționarea vehiculului în modul autopilot, iar Mercedes este primul producător auto care a primit aprobarea pentru utilizarea sa. Luminile vor fi integrate în faruri, stopuri și în semnalizatoarele de pe oglinzi.

Sistemul Drive Pilot va fi introdus pe modelele Mercedes S-class și EQS în Nevada și California de la începutul anului viitor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇