Cum să-ți alegi anvelopele potrivite pentru mașină

spotmedia.ro_

Oficial, iarna a venit deja, iar când se întâmplă asta, intră-n scenă anvelopele care chiar fac o diferență majoră, ba chiar îți pot salva viața în unele situații. Așa că, dacă ai fi tentat să amâni schimbarea anvelopelor și să spui că „mai merge o săptămână cu astea de vară”, nu e în regulă. Cel mai bine îți faci puțin timp și te duci să le schimbi. 

Alegerea potrivită a anvelopelor pentru mașina ta este crucială și cel mai bine ar fi să te ocupi de asta din timp. Totuși, înainte de toate ar trebui să investești niște timp și în cercetarea pieței, deoarece există numeroase modele de anvelope disponibile online. Dacă ești vânător de prețuri mici, din păcate, nu poți achiziționa orice model pe care îl vezi online, deoarece s-ar putea să nu fie potrivit pentru mașina ta. Ca să te asiguri că alegi anvelopele potrivite pentru mașina ta, citește cartea tehnică a autoturismului unde o să vezi exact de ce anvelope ai nevoie mai exact. 

ADVERTISING

Deci, demarăm în trombă, chiar dacă nu e bine pentru cauciucuri, și vom discuta despre cam tot ce trebuie să știi înainte de a-ți alege anvelopele.

Despre anevlope și când trebuie să le schimbi

Un aspect important de luat în considerare atunci când alegi anvelopele este vremea, mai exact temperatura de afară. Câteodată auzi oameni spunând: „Vine frigul, să-mi schimb anvelopele” sau „S-a încălzit puțin afară, să pun anvelopele de vară”. Din fericire, replicile de genul sunt foarte bune, pentru că asta înseamnă că din ce în ce mai mulți oameni realizează importanța schimbării anvelopelor. Totuși, te-ai întrebat vreodată de ce trebuie să-ți schimbi anvelopele și care este diferența dintre anvelopele de vară, cele de iarnă sau cele all season? 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anvelopele de vară, așa cum sugerează și numele, sunt potrivite pentru temperaturi ce depășesc șapte grade Celsius. Le poți folosi atât pe teren uscat, cât și pe cel umed. Comparativ cu celelalte tipuri, au un preț mai accesibil și își păstrează performanța și în zilele caniculare.

Despre anvelopele de iarnă, deși denumirea pare clară, acestea pot fi montate chiar și toamna. Poate te întrebi de ce se mai numesc anvelope pentru iarnă dacă poți să le pui și toamna</a>. Ei bine, anvelopele de iarnă sunt menite să ofere aderență și siguranță sporită în condiții meteo nefavorabile. Cum ar fi ploile sau ninsorile, și să-și păstreze proprietățile chiar și la temperaturi negative. În timpul sezonului rece, șoseaua devine înșelătoare, iar poleiul, zăpada sau chiar și ploaia pot mări distanța de frânare. Așa că, asigură-te că ai echipat mașina cu niște anvelope de iarnă înainte de a pleca la drum.

ADVERTISING

Există și anvelopele pe care le ții tot anul, și anume cele all season. Ele sunt potrivite pentru întregul an, însă nu excelază când vine vorba de temperaturi foarte scăzute sau ridicate, asemenea anvelopelor pentru iarnă sau celor de vară. 

Ce legătură are modul în care conduci cu anvelopele

Dacă ai crezut că doar condițiile meteorologice sunt singurul factor care influențează durata de viață a anvelopelor, să știi că și modul în care conduci poate avea un impact semnificativ. Felul în care manevrezi mașina poate să deterioreze sau, dimpotrivă, să prelungească viața anvelopelor. De ce? Pentru că atunci când te grăbești undeva și conduci prin oraș, o să frânezi foarte des, iar asta afectează orice anvelopă, indiferent de tipul ei. Așadar, este important să fii atent la stilul tău de conducere, în primul rând pentru siguranța ta.

Cum alegi anvelopele în funcție de buget

Am menționat mai devreme despre investiția în anvelope. Pe piață există atât de multe opțiuni, unele dintre ele sunt accesibile, iar tentația de a alege ceva mai ieftin poate fi mare. Este în regulă să nu îți permiți momentan anvelope mai scumpe. Cu toate acestea, în loc să optezi pentru anvelope care nu respectă specificațiile tehnice sau care au o calitate îndoielnică, este mai înțelept să aștepți.

Poate că pe moment, acele anvelope ieftine ar funcționa și nu ai observa vreo diferență. Cu toate acestea, în scurt timp, ai putea observa că manevrezi mașina diferit sau că anvelopele s-au uzat rapid. Concluzia? Nu face compromisuri în privința calității, pentru că tot tu s-ar putea să plătești, chiar mai scump.

Ai grija la limita de presiune pe care o admit anvelopele

Un alt aspect important înainte de a cumpăra un set de anvelope este valoarea maximă admisă a presiunii. Prin urmare, înainte de a-ți cumpăra un set de anvelopelope pentru mașina ta, indiferent de sezon, este esențial să te documentezi în detaliu.

Începe prin a verifica informațiile din cartea tehnică a mașinii tale și continuă să consulți mai multe surse de încredere. Poate întrebi un prieten pasioant de mașini și care a citit mult despre asta sau întrebi chiar la un service. De exemplu, un brand foarte popular de anvelope este Michelin.