Fum alb la Vila Lac: Premierul propus este Florin Cîțu. PNL, USR-PLUS și UDMR au anunțat cum își împart ministerele

Fum alb la Vila Lac: Premierul propus este Florin Cîțu. PNL, USR-PLUS și UDMR au anunțat cum își împart ministerele

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au anunțat vineri seară că s-au înțeles pe structura politică a viitorului Guvern. Astfel, după mai multe zile de incertitudine, premierul agreat a rămas Florin Cîțu, și nu Ludovic Orban.

Cu el vor merge partidele din coaliție la Cotroceni și, până atunci, lucrează în continuare la armonizarea programului de guvernare.

Cîțu va avea doi viceprmieri - unul de la USR-PLUS și unul de la UDMR. Mai mult, liderii politici s-au înțeles și pe conducerea ministerelor.

USR-PLUS va avea 6 ministere: Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

UDMR va prelua 3 ministere: Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

ADVERTISING

PNL va conduce 9 ministere: Apărării, de Externe, Finanţelor, de Interne, Educaţiei, Energiei, Agriculturii, Culturii şi Muncii.

Va primi Orban șefia Camerei Deputaților?

Primul care a luat cuvântul a fost liderul PNL Ludovic Orban. Amintim că el se autopropusese premier, în cazul în care partenerii nu acceptau să conducă el Camera Deputaților.

Acum nu a fost comunicat niciun nume pentru funcțiile din Parlament, dar Orban a confirmat că șefia Camerei va reveni PNL, în timp ce Senatul va fi condus de USR-PLUS.

"Astăzi, cele trei formaţiuni politice care au exprimat această voinţă au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi, de asemenea, poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat.

În ceea ce priveşte funcţiile cele mai importante în stat, Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei Deputaţilor unui candidat din partea PNL", a afirmat Orban, după negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR care au avut loc la Vila Lac.

Cioloș: Ce a fost mai greu a trecut!

Liderul USR Dan Barna a prezentat cele 6 ministere care revin Alianței, în timp ce Dacian Cioloș a detaliat motivele pentru care au insistat să le primească.

”Contrar a ceea ce probabil credeau mulți, că va fi o negociere dificilă, dură, cu certuri, iată că după o zi intensă de discuții am reușit astăzi să oferim o structură de guvern cu premier, o structură suplă, cu 18 ministere.

La USR-PLUS vor fi Justiția, pentru că avem mai multe proiecte pe care vrem să le asumăm prin MJ, dincolo de a repara ceea ce a stricat PSD-ul. Apoi Fondurile Europene, inclusiv planul național de redresare și reziliență care va aduce miliarde de euro României. (...)

ADVERTISING

Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuțiile pentru a realiza programul de guvernare. Dar ce a fost mai greu a trecut!”, a spus Dacian Cioloș.

Kelemen Hunor anunță 4 ani de stabilitate, după 8 ani cu 12 guverne

Și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a luat cuvântul, anunţând 4 ani de stabilitate.

"Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, o stabilitate parlamentară şi o stabilitate guvernamentală după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt convins că în următorii ani vom reuşi să asigurăm investiţiile necesare pentru a creşte economia.

Vom reuşi să avem locuri de muncă în siguranţă, vom reuşi să investim în educaţie şi în sănătate şi, în aceste condiţii, noi ne-am asumat să participăm, să fim alături de colegii noştri, să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi, bineînţeles, să participăm în exercitarea atribuţiilor din executiv", a afirmat Kelemen Hunor, după consultări.

Florin Cîțu a vorbit ultimul. Orban i-a dat cuvântul

În final, Orban a spus că negocierile vor continua zilele viitoare, pentru a putea merge în fața Parlamentului cu un program de guvernare solid. După asta, i-a dat cuvântul și lui Florin Cîțu, care a vorbit ultimul deși, cel mai probabil, va fi viitorul premier al României.

”Aş vrea să mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă, sunt conştient de această responsabilitate de a conduce un guvern în acest moment. (…) Mă voi implica direct în zilele următoare pentru a finaliza programul de guvernare.

Este nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătăţii, dar şi în domeniul economiei", a spus și Florin Cîțu.

Amintim că președintele Klaus Ioahnnis a convocat pentru luni noul Parlament. Este de așteptat ca șeful statului să convoace acum și o nouă rundă de consultări.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇