Un motociclist a obținut 28.000 de euro în instanță de la Administrația Străzilor București

Un motociclist a obținut 28.000 de euro în instanță de la Administrația Străzilor București

Un motociclist care a fost implicat într-un accident în Bucureşti acum 4 ani a obținut în instanță daune de 28.000 de euro de la Administrația Străzilor.

Mai exact este vorba despre:

  • 120.000 de lei - daune morale
  • 20.282,87 lei - daune materiale
  • 2.050 de lei - cheltuieli de judecată

Sentinţa este definitivă. Motociclistul a câştigat mai întâi la Judecătoria Sectorului 1, în mai 2022. Apoi, Tribunalul Bucureşti a menţinut în apel hotărârea. Recent, recursul Administrației Străzilor București a fost respins la Curtea de Apel București, scrie Profit.ro.

ADVERTISING

Accidentul a avut loc în decembrie 2019, iar motociclistul susţine că a fost provocat de lipsa indicatorului rutier cu semnificația "Interzis la stânga", care l-a făcut să intre în coliziune cu o maşină atunci când mergea cu motocicleta pe strada Colței din București.

Bărbatul a invocat prevederile Codului Civil, care la articolul 1357 spune că persoana care cauzează alteia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.

În plus, articolul 5 din OUG 195/2002 arată că administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competențelor ce îi revin, cu avizul Poliției Rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, și să le mențină în stare corespunzătoare.

ADVERTISING

Daunele morale au fost acordate pentru a acoperi contravaloarea cheltuielilor de spitalizare, deplasare la spital și medicamente.

Cât despre prejudiciul moral, instanța a avut în vedere că reclamantul, din analiza actelor medicale depuse la dosar, a suferit o fractură, multiple excoriații, o luxație și traumatism cranio-facial, fiind necesare 75-80 zile îngrijiri medicale, pentru vătămările suferite.

"Este de necontestat faptul că reclamantul a fost nevoit să suporte durere fizică, precum și emoții puternice de furie, tristețe, teamă, toate acestea reprezentând consecințele de neevitat, ale evenimentului traumatic suferit. În afară de toate aceste elemente, pe care instanta este obligată să le ia în considerare, suma de 120.000 lei are caracter rezonabil și este în limita aprecierii din doctrină și jurisprudență, din această materie, pentru compensarea prejudiciului nepatrimonial suferit", scrie instanţa în motivarea deciziei.

ADVERTISING

Administrația Străzilor București este serviciu public de interes local, organizat ca instituție publică cu personalitate juridică, finanțat integral din bugetul local al Municipiului București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇