Trei studenți palestinieni, împușcați în SUA

Trei studenți palestinieni, împușcați în SUA

Trei studenţi palestinieni au fost împuşcaţi în Burlington, statul american Vermont, la 70 de km distanţă de graniţa cu Canada.

Tinerii de 20 de ani primesc îngrijiri medicale, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Poliţie Burlington.

„Doi sunt în stare stabilă, în timp ce un al treilea a suferit răni mult mai grave”, au transmis autorităţile, citate de CNN.

Elevii se plimbau pe Prospect Street, aflându-se în vizită la o rudă din Burlington pentru Ziua Recunoştinţei, când „au fost confruntaţi de un bărbat alb, cu o armă în mână”.

ADVERTISING

„Fără să vorbească, a tras cel puţin patru cartuşe din pistol şi se crede că a fugit pe jos”, a transmis poliţia.

Două dintre victime sunt cetăţeni americani şi una este rezident legal.

Doi dintre cei trei studenţi purtau keffiyeh, eşarfe tradiţionale palestiniene. Doi au fost împuşcaţi în piept şi unul în „extremităţile inferioare”.

Autorităţile au spus că „nu există informaţii suplimentare care să sugereze motivul atacului”.

Anchetatorii au recuperat probe balistice, iar FBI e „pregătit să investigheze” incidentul.

ADVERTISING

Şeful Poliţiei locale, Jon Murad, a precizat că atacul a avut loc aproape de campusul Universităţii din Vermont.

Atacatorul sau atacatorii nu au fost identificaţi sau reţinuţi, a mai spus Murad, iar departamentul de poliţie se află „la primele etape ale anchetei asupra acestei crime”.

Într-o declaraţie comună, familiile victimelor au cerut forţelor de ordine să investigheze atacul ca infracţiune motivată de ură.

„Nu ne vom simţi confortabil până când atacatorul nu va fi adus în faţa justiţiei”, au spus ei. „Nicio familie nu ar trebui să îndure vreodată această durere. Copiii noştri sunt elevi dedicaţi care merită să se poată concentra asupra studiilor lor şi asupra construirii viitorului.”

ADVERTISING

Studenţii sunt Hisham Awartani de la Universitatea Brown din Rhode Island; Kinnan Abdalhamid de la Haverford College din Pennsylvania şi Tahseen Ahmad de la Trinity College din Connecticut.

Marwan Awartani, un fost ministru palestinian al Educaţiei şi unchi al lui Hisham Awartani, a declarat pentru CNN că studenţii o vizitau pe bunica lui Hisham în Burlington.

Războiul dintre Israel şi Hamas provoacă tensiuni puternice în toată ţara şi a dat naştere la o creştere a actelor antisemite şi islamofobe.

"Ura nu îşi are locul aici", a explodat senatorul democrat de Vermont, Bernie Sanders, ca reacţie la această ştire "şocantă şi profund dezamăgitoare".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇