Fiul unei judecătoare poate ieși rapid din închisoare după ce a ucis o femeie, beat la volan. Motivarea e halucinantă

Fiul unei judecătoare poate ieși rapid din închisoare după ce a ucis o femeie, beat la volan. Motivarea e halucinantă

Fiul unei judecătoare din Gorj a obținut liberarea condiționată după ce a ucis o femeie pentru că se urcase beat la volan.

Motivarea instanței este halucinantă, fiindu-i invocată „familia solidă” și faptul că și-a petrecut în arest „cea mai frumoasă parte a vieţii sale”, scrie PressHub.

Mihai Dafinescu este fiul judecătoarei de la Tribunalul Gorj Elena Dafinescu și al șefului Ocolului Silvic Novaci, Mihai Dafinescu. El a fost condamnat la 4 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare după ce, pe 19 august 2020, în jurul orei 22:10, s-a urcat beat la volanul BMW-ului său, a pierdut controlul volanului și a lovit mortal o femeie, în orașul Novaci. Victima era însoțită de fiul său de 16 ani, care a scăpat miraculos.

ADVERTISING

Dafinescu a fugit apoi de la locul accidentului și s-a închis în casă, ignorând apelurile polițiștilor să iasă afară. A făcut-o abia după 11 ore, însoțit de un avocat, însă chiar și atunci încă a ieșit o concentrație de 0,05 ml alcool pur în aerul expirat.

La audieri a susținut că a crezut că i-a aruncat cineva cu un bolovan în parbriz și că nu a știut că a lovit o persoană și că s-ar fi dus direct acasă să se culce. Însă desfășurătorul apelurilor telefonice a arătat că a mințit. El și-a sunat fratele și pe o asistentă medicală pe care a întrebat-o despre starea victimei.

Familia sa a vrut apoi să dea familiei femeii 10.000 de lei, „cu condiția de lăsarea la apreciere cu privire la latura penală a cauzei”.

ADVERTISING

Motivarea judecătorului: anii de glorie petrecuți în arest și stresul pandemiei

Cum s-a împlinit termenul de ispășire a 2/3 din pedeapsă, a depus cererea de liberare condiționată și judecarea a avut loc într-un timp record pentru justiția din România - doar 2 zile mai târziu.

El a stat în penitenciar mai puțin de un an (358 de zile), anterior petrecând 692 de zile în arest preventiv și în arest la domiciliu. Alte 62 de zile din pedeapsă îi fuseseră scăzute pentru că își finalizase studiile de licență în Drept și Agronomie pe parcursul ispășirii sentinței.

În motivare, judecătorul de la Craiova arată că „instanţa reţine că liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi, având în vedere şi vârsta acestuia de 28 de ani, de faptul că se vorbește despre o persoană fără antecedente penale, de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice, ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunități pe care le oferă viața, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”.

ADVERTISING

Mai mult, este invocat și stresul suplimentar din perioada pandemiei pe care Dafinescu l-a experimentat ca și deținut.

„Petentul s-a aflat în detenție și arestat preventiv sau în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, iar impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie, iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare, concretizat prin restrângerea posibilității de deplasare şi prin de teama de a se îmbolnăvi într-un mediu pe care nu aveai posibilitatea să îl alegi sau să îl părăseşti şi în care posibilitatea de contaminare era mai mare”, se mai arată în motivare.

Procurorii au contestat decizia Judecătoriei și apelul se va judeca pe 13 septembrie la Tribunalul Gorj, unde lucrează mama lui Dafinescu.

33 de amenzi rutiere în câțiva ani și acuzații de viol

În orice caz, poate e adevărat că este vorba „despre o persoană fără antecedente penale”, însă în niciun caz de o persoană la prima problemă cu legile și regulile societății. În intervalul decembrie 2015 – august 2020, Dafinescu a fost sancționat contravențional de 33 de ori pentru încălcarea regulilor de circulație pe drumuri publice.

Într-unul din cazuri a fost găsit cu o alcoolemie de 0,82 mg/l alcool pur expirat, dar dosarul a fost clasat. În alte două cazuri a rămas fără permis, pentru că a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor, dar și-a recăpătat carnetul de șoferi în mai puțin de o săptămână.

În plus, în decembrie 2019, o fostă iubită l-a acuzat că a violat-o. El a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile, dar în cele din urmă dosarul a fost clasat, presa locală scriind că fata și-a retras plângerea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇