Transgaz dă în judecată Gazprom

Transgaz dă în judecată Gazprom

Transgaz vrea să dea în judecată Gazprom, după ce compania Rusiei nu și-ar mai fi plătit de aproape jumătate de an sumele eșalonate în urma rezilierii contractului istoric cu operatorul român.

Surse citate de Profit.ro arată că Gazprom nu a mai onorat plățile din noiembrie anul trecut. Astfel, a fost convocată pe 26 aprilie Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor Transgaz pentru a fi demarat procesul.

Contractul istoric a fost reziliat la finalul anului 2020, înainte de începerea războiului. Scopul a fost ca pe conducta Isaccea-Negru Vodă 3 să aibă acces liber la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3 și operatori terți.

ADVERTISING

În plus, de la 1 ianuarie 2020, toate statele balcanice care înainte se alimentau cu gaze rusești care traversau România au început să primească gaze din Turcia, prin noul gazoduct Turkstream.

Motivul pentru care Gazprom a trebuit să mai plătească, în ciuda rezilierii, a fost că semnase un contract de tipul „ship or pay”, astfel că gigantul rus trebuia să plătească rezervarea conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇