Micul animal care se împerechează până moare de epuizare

Micul animal care se împerechează până moare de epuizare

Un mic marsupial carnivor din Australia, aflat în pericol de dispariție, pare că își pecetluiește singur destinul. Cântărind doar 600 de grame și de talia unei pisici domestice, acesta moare după doar un sezon de împerechere, în care nu ratează nicio șansă de a-și transmite genele.

Dar acest comportament e tipic doar masculului Dasyurus, endemic Australiei și Noii Guinee. În timp ce masculul se ”epuizează” după doar un sezon de împerechere, cercetătorii australieni au descoperit că femelele se reproduc o singură dată, trăind însă 4 ani, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Descoperind această discrepanță, oamenii de știință au monitorizat mai multe specimene şi au văzut că, în timpul sezonului de împerechere, masculii dormeau doar 8% din timp, față de 24%, cât se odihneau femelele.

Practic, la finele sezonului de împerechere, masculii, slabi, fără blană, răniți în încăierări cu alți masculi și fără a mai dispune de energia de a se îngriji, își dădeau duhul, după ce ajungeau să parcurgă și peste 10 km într-o noapte, în căutarea unei femele.

Deși nu se poate spune cu certitudine că privarea de somn îi ucide, cu siguranță aceasta le deteriorează gradual viața, ducând, în cele din urmă, la dispariția lor, a explicat dr. Christofer Clemente, unul dintre autorii studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇