Un studiu recent realizat în Japonia a ajuns la concluzia că între libido și longevitate există o legătură, cel puțin în cazul bărbaților. Un interes mic pentru sex poate prevesti o moarte prematură, au stabilit oamenii de știință de la Universitatea Yamagata.
Interesul sexual este esențial pentru o funcție și o viață sexuală de calitate, care au fost recunoscute ca fiind indicatori buni ai calității vieții și sănătății, în general. Cercetarea de față, publicată în jurnalul Plos One, a raportat o asociere între activitatea sexuală și factorii psihologici pozitivi.
Studiile anterioare au indicat deja faptul că factorii psihologici pozitivi scad riscul de cancer și boli cardiovasculare și sporesc longevitatea.
În schimb, factorii psihologici negativi sunt asociați cu un risc mai mare de mortalitate.
Interesul de a cerceta sexualitatea la adulții în vârstă, dar nu numai a crescut semnificativ în ultima vreme. Cu toate acestea, modul în care sexualitatea este legată de longevitate este slab înțeles.
În cadrul cercetării, subiecții, peste 20.000, atât bărbați, cât și femei, toți cu vârsta de peste 40 de ani, au răspuns unor întrebări cu privire la apetitul sexual și frecvența relațiilor intime, ei fiind monitorizați timp de mai mulți ani.
Deloc întâmplător, spun oamenii de știință citați de Science Alert, cei care aveau un libido scăzut prezentau și un risc crescut de mortalitate prematură. De altfel, câteva sute dintre aceștia au și murit în perioada de monitorizare.
Dacă în cazul bărbaților legătura dintre apetitul sexual și speranța de viață e clară, în cazul femeilor aceasta nu se regăsește, chiar dacă, în rândul lor, așa cum a arătat studiul, libidoul era și mai scăzut.