Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pe altă planetă decât Terra

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pe altă planetă decât Terra

NASA a detectat cel mai mare cutremur observat vreodată pe o altă planetă. Seismul a fost înregistrat pe Marte de sonda InSight, pe 4 mai 2022.

De când a amerizat pe Marte, în noiembrie 2018, InSight a detectat peste 1.313 cutremure, dintre care cel mai mare înregistrat anterior a avut loc pe 25 august 2021, cu magnitudinea estimată la 4,2.

Oamenii de știință așteptau ”cutremurul cel mare”, iar acesta a venit zilele trecute, fiind vorba despre un seism de 5 grade.

Dacă pe Pământ un astfel de cutremur este catalogat ca fiind unul mediu, pentru Marte reprezintă un record de activitate seismică, arată CNN.

ADVERTISING

Echipa științifică va trebui să analizeze în continuare datele, înainte de a putea oferi detalii precum locul exact în care s-a produs, natura sursei sale, dar și ce ar putea însemna pentru interiorul planetei.

InSight este dotată cu un seismometru extrem de sensibil, furnizat de Centre National d’Études Spatiales (CNES) din Franța, pentru a studia planeta în adâncime.

Ceea ce oamenii de știință învață acum despre structura planetei Marte îi poate ajuta să înțeleagă mai bine formarea tuturor lumilor stâncoase, inclusiv a Pământului și a satelitului său natural, Luna.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇