Astronomii au descoperit un sistem binar misterios, de tip ”văduva neagră”

Astronomii au descoperit un sistem binar misterios, de tip ”văduva neagră”

Astronomii de la MIT au descoperit un sistem binar misterios, la doar 3.000 de ani lumină de Pământ. Este vorba despre un sistem de tip ”văduva neagră”, în fapt o stea neutronică cu rotație rapidă, sau pulsar, care se învârtește în jurul unei alte stele mai mici și pe care o consumă încet.

Mai mult, sistemul e unic prin faptul că pare să găzduiască o a treia stea îndepărtată, care orbitează în jurul celor două stele interioare la fiecare 10.000 de ani.

Astronomii cunosc aproximativ două duzini de binare de tip ”văduva neagră” în Calea Lactee. Cel mai nou candidat, numit ZTF J1406+1222, are cea mai scurtă perioadă orbitală identificată până acum. O rotație completă în jurul stelei este realizată la fiecare 62 de minute, după cum relatează Sci Tech Daily.

ADVERTISING

Echipa MIT este de părere că sistemul triplu a apărut probabil dintr-o constelație densă de stele vechi, cunoscută sub numele de cluster globular. Ulterior, acest cluster a ajuns în centrul Căii Lactee.

”Este un scenariu complicat”, a declarat Kevin Burdge, cercetător în cadrul Departamentului de Fizică al MIT. ”Probabil că acest sistem plutește în Calea Lactee de mai mult timp decât există Soarele”, a mai spus el.

Însă informațiile despre acest sistem se opresc aici, următoarele cercetări promițând să aducă mai multe detalii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇