Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului a fost respinsă

Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului a fost respinsă

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut și votat, luni, moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna (UDMR). Moțiunea a fost respinsă, după dezbateri aprinse.

Votul urma să fie dat miercuri, dar s-a dat tot astăzi.

S-au înregistrat doar 83 de voturi „pentru”, 186 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, informează Agerpres.

????#LIVE ŞEDINŢA ÎN PLEN A CAMEREI DEPUTAŢILOR

????#LIVE ŞEDINŢA ÎN PLEN A CAMEREI DEPUTAŢILOR#cdep #activitateplen #aprilie2022

Publicată de Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor pe Luni, 11 aprilie 2022

Ministrul Mediului s-a apărat de acuzații spunând că poveştile despre aşa-zisele defrişări ilegale de pădure sunt neadevărate și nimeni nu poate să-i arate un caz de tăiere masivă ilegală din 2021 sau din 2022.

„Garda Forestieră, Poliţia este zi de zi pe stradă, în controale la companii şi constată zi de zi încălcări ale legislaţiei. Este motivul pentru care zeci de mii de cazuri de amendă sunt în centralizatoarele noastre anuale, mii de dosare penale s-au deschis şi în 2021, am reuşit să creştem rata de trimitere în judecată cu peste 30%, doar în 2021. Este motivul pentru care, alături de colegii mei din celelalte ministere, muncim ca să oprim acest fenomen (al tăierilor ilegale de pădure, n.r.).

ADVERTISING

Tocmai de aceea în 2020 s-au înăsprit pedepsele. Avem un record de dosare penale iniţiate care vizează mii de persoane care au încălcat legea. Nu pot să nu subliniez că imaginea falsă pe care o propagaţi (iniţiatorii moţiunii simple, n.r.) în toată ţara şi în străinătate, poveştile despre aşa-zisele defrişări sunt neadevărate, pentru că nimeni nu poate să-mi arate un caz de tăiere masivă ilegală din 2021 sau din 2022.

Este ruşinos ca pe baza unor informaţii false şi mincinoase să aduceţi un asemenea deserviciu României. Practic, retorica dvs., dacă nu se bazează pe fapte reale, imaginea României este distrusă şi bazată pe minciună", a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Marţea trecută, USR a depus moţiunea simplă intitulată "Amar de mediu. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat".

USR susţine că ministrul Tanczos Barna este "principalul vinovat" pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru "dispreţul arogant" cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor.

Potrivit semnatarilor moţiunii, ministrului Mediului ar trebui să plece "nu numai" de la Guvern, ci şi din orice funcţie politică mai deţine.

"Această moţiune nu ar fi fost necesară dacă domnul încă ministru Tanczos ar fi avut bunul-simţ să se retragă singur din funcţie după ce un reportaj Recorder a arătat românilor ce fel de personaj a ajuns să se îngrijească de pădurile acestei ţări. Incompetenţa ar putea fi o scuză valabilă pentru domnia sa.

ADVERTISING

S-au mai văzut cazuri de miniştri incompetenţi. Semnatarii acestei moţiuni cred însă că e vorba de mai mult decât atât. Incompetenţa e dublată de rea voinţă militantă, cinism şi eforturi conştiente de sabotare a propriului mandat. Domnul ministru nu respectă nici cetăţenii acestei ţări în guvernarea căreia a ajuns, nici moştenirea pe care noi toţi trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri", se arată în moţiunea USR.

În replică, ministrul Mediului a spus că, ”la cât de disperat e USR pentru procente în sondaje, mă mir că a venit abia acum moţiunea”.

Politicul și mafia pădurilor

Publicată de Recorder pe Miercuri, 30 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇