Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri de ”eficientizare a gestionării deşeurilor”, dar și amenzi pentru incendierea miriștilor, prevederile aplicându-se imediat după ce actul normativ apare în Monitorul Oficial, în această săptămână.
„Cea mai importantă decizie e legată de incriminarea faptelor de incendiere a deşeurilor, iar aici am propus ca pedeapsa să fie cu închisoare de la 3 la 5 ani.
Pentru abandonarea deşeurilor am majorat amenda, pentru persoane fizice de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoane juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravenţională”, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna.
Ministrul a subliniat că ”aceste practici afectează grav mediul înconjurător”.
”În trecut, am susţinut de fiecare dată, de la începutul mandatului, necesitatea înăspririi pedepselor pentru gestionarea nelegală, incorectă a deşeurilor. Incendierea şi îngroparea practic ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane.
Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de guvern de miercuri.
7.000 de focuri simultane în România
El a dat mai multe detalii şi despre amenzile pentru persoane fizice şi juridice pentru abandonarea deşeurilor.
”Pentru abandonarea deşeurilor am venit cu o clarificare a definiţiei, am clarificat definiţia abandonării şi am majorat amenzile”, a mai punctat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a mai explicat că în OUG sunt și câteva aspecte legate de arderea miriştilor, iar amenzile sunt de la 7.000 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei pentru persoane juridice.
„Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Este un raport pe care l-am pregătit şi informăm Ministerul Agriculturii zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară.
Au fost la un moment dat 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 lei minimul şi 15.000 lei maximum, iar pentru persoane juridice amenzile să fie între 50.000 lei şi 100.000 lei”, a afirmat ministrul Mediului.
El a mai explicat că au fost găsite soluţii, prin actul normativ şi pentru autorităţile locale, consiliile judeţene şi locale cu privire la gestionarea deşeurilor.
„Prevedem în legislaţia privind exproprierile posibilitatea ca terenurile necesare înfiinţării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru creare de logistică de gestionare a deşeurilor, să fie expropiate pentru utilitate publică. Este un pas important, un ajutor real pentru consiliile judeţene care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deşeurilor”, a conchis Tanczos Barna.
Drone pentru Garda de Mediu
Tot în ședinta de miercuri Executivul a decis că Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu vor fi dotate cu drone cu senzori și 21 de autolaboratoare pentru măsurarea calității aerului, bugetul alocat fiind de peste 57 de milioane de lei.
Conform unui comunicat de presă, datele colectate de aceste sisteme vor putea completa bazele de date deja existente pentru calitatea aerului.
Toate aceste decizii au fost luate în contextul în care USR a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Mediului, care va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare.