Un articol care presează China să taie legăturile cu Vladimir Putin cât mai repede posibil, din cauza războiului declanșat în Ucraina, a făcut circa 1 milion de vizualizări online, înainte de a fi cenzurat.
Articolul este semnat de Hu Wei, profesor și președinte al Asociației pentru Cercetare în Politici Publice din Shanghai, și a fost publicat vinerea trecută atât pe blogul său, cât și pe platforma US-China Perception Monitor (USCPM), relatează The Guardian.
Reacțiile au fost rapide, articolul înregistrând circa un milion de accesări, de pe teritoriul Chinei și din afară. El a fost preluat pe bloguri din China, pe site-uri media neoficiale, dar și pe conturi din social-media.
La scurt timp, autoritățile chineze au reacționat, considerându-l ”periculos”, iar până duminică dimineața Hu și USCPM au fost atacați direct, iar site-urile respective au fost blocate pe teritoriul Chinei.
”Este cu totul neobișnuit”, a comentat Liu Yawei, directorul programului pentru China în cadrul Carter Center, care are sediul în SUA, explicând că, de obicei, atunci când Guvernul de la Beijing sau cei care se ocupă de cenzură nu agreează un anumit articol, îl blochează și atât, nu blochează tot site-ul.
Poziția Chinei față de invazia Rusiei în Ucraina a rămas destul de ambiguă, nefiind clar până unde intenționează să meargă în sprijinul arătat Moscovei, subiectul fiind intens dezbătut pe Internet, dar astfel de conversații sunt strict controlate de stat în China, scriu jurnaliștii de la The Guardian.
Publicat în limbile engleză și chineză, articolul prof. Hu sugerează că legăturile Chinei cu regimul Putin trebuie tăiate cât mai repede posibil, pentru ca țara sa să nu se poziționeze în tabăra perdanților și să nu riște repercusiuni din partea SUA și a Occidentului.
”China trebuie să evite să joace la două capete, să renunțe la neutralitate și să aleagă poziția majoritară a lumii”, mai scrie prof. Hu.
Acesta nu este singura voce semnificativă din China care intră în contradicție cu poziția oficială a statului său, existând mai multe astfel de opinii publicate în media internațională sau pe rețelele de socializare.
Însă, în mass-media din China, retorica pro-rusă este mult mai des întâlnită, scrie sursa citată.
”De aceea, vocea prof.Hu este importantă. Nu știm cât de mare e procentul celor pe care îi reprezintă, dar este vocea unui disident important”, a mai comentat Liu Yawei.
Liu speră că prof. Hu, care se află în China, nu va fi pedepsit pentru opiniile exprimate în acel articol.
Recent, Beijingul a cenzurat și postările unui programator chinez din Odesa, care le arăta oamenilor cum invadează rușii Ucraina.
Reamintim că Tribunalul de la Haga a cerut Rusiei să oprească imediat invazia Ucrainei și doar China a votat împotrivă, alături de Rusia.
De asemenea, după convorbirea de săptămâna trecută dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, încheiată fără vreo decizie importantă, un înalt oficial chinez a susținut că țările occidentale „armează” globalizarea, iar sancţiunile împotriva Rusiei ar fi "din ce în ce mai scandaloase", în timp ce ministrul de Externe a declarat că ”poziția Chinei este de partea dreaptă a istoriei”.