Cinci istorici chinezi au adresat o scrisoare deschisă oficialilor de la Beijing în care denunță agresiunile Rusiei și fac apel la pace. Cei cinci cer Beijingului să își asume o poziție clară, și anume că ceea ce face Rusia e greșit și China se opune.
”La ce va duce acest război? Va duce la un război mondial la scară mare? Marile catastrofe ale istoriei adesea au început cu conflicte locale. Ne opunem ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Invadarea Rusiei a unui stat suveran este o violare a relațiilor internaționale și o breșă a sistemului internațional de securitate actual”, se arată în scrisoarea citată de The Guardian.
Oficialii chinezi, inclusiv ministul de Externe și președintele, s-au declarat împotriva agresiunii, însă au susținut argumentul lui Putin că Rusia doar reacționează la expansiunea NATO către Est.
”Chiar cred asta? Merită pentru China să își submineze autoritatea pentru a-l apăra pe cel de neapărat? Mă tem că au fost păcăliți de Putin”, a declarat istoricul Xu Guoqi, unul dintre autorii scrisorii.
”Sunt istoric al Primului Război Mondial. Europa a intrat cu ochii închiși într-un conflict uriaș acum mai bine de 100 de ani, ceea ce are consecințe uriașe și pentru China. Lumea ar putea fi în punctul de unde nu mai există cale de întoarcere. Mă tem că încă nu am învățat lecțiile tragediilor trecute. Ca istoric, sunt foarte dezamăgit”, a mai spus Xu.
El spune că a scris împreună cu colegii săi scrisoarea pentru că își iubesc țara și nu își doresc ca o potențială catastrofă globală să stopeze dezvoltarea Chinei.
”Asta este o chestiune de alb sau negru. Este o invazie și cum spune un proverb chinez nu poți să spui că o căprioară e un cal. Ca istorici chinezi, nu vrem să vedem China târâtă în ceva ce va afecta fundamental actuala ordine mondială. Pentru iubirea de oameni, pace mondială și dezvoltare, ar trebui să ne clarificăm poziția”, adaugă Xu.
Însă scrisoarea celor cinci a fost dată jos de pe Internet de organele de cenzură ale Beijingului după două ore și 40 de minute și trolii cibernetici pro-război au început să răspândească mesaje în care actul celor cinci istorici - care locuiesc în Nanjing, Beijing, Hong Kong și Shanghai - a fost numit rușinos, iar ei trădători.
Este greu de estimat care este opinia generală a poporului chinez, însă în primele zile ale războiului, mulți naționaliști și-au exprimat admirația pentru Vladimir Putin în spațiul online.
Unii l-au numit pe președintele rus ”cel mai mare strateg al secolului”, în timp ce alții au cerut Beijingului să profite de situația din Europa și ”să ia Taiwanul înapoi”.
Pe de altă parte, cenzura Beijingului nu inactivează chiar toate mesajele antirăzboi, semn că liderii Chinei încă sunt nehotărâți de poziția pe care să o adopte cu fermitate.
Vineri, președintele Xi Jinping a declarat, după o convorbire cu Putin, că a cerut ambelor părți să renunțe la mentalitatea Războiului Rece și a reiterat că China respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor.
La scurt timp după această convorbire, Putin a anunțat că e dispus să se pună la masa negocierilor, însă gândul către pace nu a durat mult și la doar câteva zeci de minute distanță s-a adresat direct soldaților ucraineni, cerându-le să organizeze o lovitură de stat.
”Mai devreme sau mai târziu vor trebui să își vină în simțiri. Chinezii sunt un popor pragmatic. Trebuie să înțeleagă că sunt printre marii beneficiari ai actualei ordini mondiale, sub care China prosperă. E momentul să demonstrăm că suntem un partener real și responsabil”, a conchis istoricul Xu Guoqi.
Iată relatările, minut cu minut, din cele 5 zile de război, după ce Putin a lansat invazia totală în Ucraina: