Ucraina face apel la încetarea imediată a focului în estul țării

Ucraina face apel la încetarea imediată a focului în estul țării

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut încetarea imediată a focului în partea de est a ţării, unde confruntările dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile.

Zelenski a mai spus că Ucraina sprijină discuţiile de pace din cadrul Grupului de Contact Trilateral, la care participă ţara sa împreună cu Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), informează The Guardian.

"Suntem pentru intensificarea procesului de pace. Susţinem convocarea imediată a TCG şi introducerea imediată a unui regim de liniște”, a scris Zelenski pe Twitter.

ADVERTISING

El a discutat duminică la prânz cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Polonia, care deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al grupului privind Ucraina.

Ucraina a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, potrivit unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinskie, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.

Ministerul ucrainean al Apărării spune că a înregistrat, sâmbătă, 122 de încălcări ale armistiţiului de către forțele ruse, inclusiv 108 care implică arme interzise de acordurile de la Minsk.

ADVERTISING

În plus, Kievul a transmis că doi soldați ucraineni au fost uciși.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri seara, după întâlnirea cu liderii NATO, că este convins că Putin a luat decizia de a invada Ucraina și că forțele ruse vor ataca în următoarele zile sau cel mult o săptămână.

Iar premierul britanic Boris Johnson susţine că dovezile sugerează că Rusia plănuiește „cel mai mare război din Europa de după 1945”.

Pe de altă parte, Belarusul a anunţat că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul tău, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă că avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va ţine cont de aceste declaraţii, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali.

„Vă îndemnăm să vă puneți întrebarea: ce rost are Rusia să atace pe cineva?”, a spus Peskov, într-un interviu de televiziune difuzat de postul de stat Rossia 1, citat de The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇